Ga direct naar inhoud

Meivakantie

Meivakantie, fijn he? Ontspan lichaam en geest tijdens Young Vips 2019 met slagwerker Sun-Mi Hong en zanger Sanne Rambags, verkozen tot de beste nieuwe jazztalenten van het jaar. Zak lekker onderuit in je stoel tijdens ons filmprogramma. Met vanavond My generation van het Britse filmicoon Michael Caine die je meeneemt naar het Londen van the swinging sixties. Of twee weken later bij The wife, een 'subtiel duel in de sneeuw' aldus NRC Handelsblad. Of heb je net als de jonge honden van het Rotterdamse performancecollectief URLAND ook juist een break nodig van je vakantie? Dan is hun voorstelling URLAUB iets voor jou. Want is die zoektocht naar het grote Niets wel zo ontspannend? 

In heel Nederland zetten theatermakers en artiesten zich in om de Dodenherdenking extra betekenis te geven. Speciaal voor Theater Na de Dam heeft schrijver Tom Lanoye de tekst Verloren Vader geschreven die gelijktijdig in theaters door heel Nederland wordt voorgedragen. In Almere verzorgt Corrosia de lezing op 3 en 4 mei met Har Smeets, Vincent Bendervoet en Lusanne Arts.

VR 26 APR / 20 U / FILM
My generation (AL)

Documentaire over het decennium waar niet alleen de moraal maar ook de heupen werden losgegooid!

Brits filmicoon Michael Caine is de hoofdpersoon én verteller van My generation, een vertelling van zijn persoonlijke ervaringen in het Londen van de jaren ’60. Ondersteund door archiefbeelden, songs en door middel van gesprekken met Paul McCartney, Twiggy, David Baily en David Hockney neemt Michael Caine de kijker mee op een reis naar de geboorte én naar het hart van de pop culture van het Londen van de Swinging Sixties.

My Generation - David Batty
VR 3 & ZA 4 MEI / 21 U / THEATER
THEATER NA DE DAM: VERLOREN VADER

Oorlogsherinneringen herdacht

Theater na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een schrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar klimt de Vlaamse bestsellerauteur Tom Lanoye in de pen.
Verloren Vader gaat over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn oorlogsherinneringen. Wat is er echt gebeurd, wat was zijn rol ook weer? In Almere verzorgt Corrosia Theater, Expo & Film de lezing van de tekst. De lezing wordt uitgevoerd door Har Smeets, Vincent Bendervoet en Lusanne Arts.

Theater Na de Dam - Verloren Vader foto Arthur Los
DI 7 MEI / 20.30 U / THEATER
URLAND - URLAUB

Op vakantie met Urland!

Onze samenleving is overprikkeld en vermoeid. Dus Urland gaat op reis, op zoek naar de zin van het niets. Zij nemen mee: hun lievelingsmuziek, lekkere kostuums en oervader Nietzsche.

Als performancecollectief Urland schrijft dat ze een ‘Italo-Disco-recreatiehorror in de sneeuw’ gaan maken, weet je al dat dit geen alledaags toneelstukje gaat worden. Drie vrienden zijn welgebruind en blond op wintersport, maar er wordt niet gelachen. We voelen een magnetische leegte. Een zwart gat. Dark matter. Dit is de Danteske ontspanningshel. Rust wordt onrust. We weten echt niet meer hoe we moeten leven. We hebben echt teveel slechte films gezien. We hebben echt teveel echte films gezien. Teveel waarheid, teveel onwaarheid, teveel bronnen, teveel data, teveel toegang, teveel vrienden… We moeten er even tussenuit, echt!

URLAND - URLAUB - foto Julian Maiwald
DO 9 MEI / 20.30 U / MUZIEK
Young VIPs 2019 - Sun-Mi Hong & Sanne Rambags

Je hoeft niet zelf op strooptocht: de beste jazztalenten komen gewoon langs Corrosia

De jazzpodia hebben weer gestemd: slagwerker Sun-Mi Hong en zanger Sanne Rambags zijn de beste jazztalenten van 2019! Met z’n tweetjes, maar ook samen met hun ensembles – de Sanne Rambags European Colours Group en het Sun-Mi Hong Quintet – zullen ze laten horen waarom. Beide vrouwen componeren ook en zien de spanning tussen vrijheid en compositie als de essentie van hun vakmanschap.

Young Vips 2019 - Sun-Mi Hong & Sanne Rambags
VR 10 MEI / 11 & 20 U / FILM
THE WIFE (AL)

Ga bij hem weg!

Veertig jaar lang heeft Joan Castleman (de magistrale actrice Glenn Close) haar eigen talenten, dromen en ambities opzij gezet voor de succesvolle literaire carrière van haar man, de overspelige Joe. Maar op de avond dat hij naar Stockholm afreist om de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst te nemen, besluit Joan dat het genoeg is.

The Wife - Bjorn Runge
1 t/m 5 MEI / THEATER
BIJ DE BUREN: BONTE HOND - VOLGENS MIJ

Herdenking en bevrijding in Flevoland

Ook in Flevoland herdenken en vieren we volop de bevrijding. Zo ook bij de buren. Het Almeerse jeugdgezelschap BonteHond maakt VOLGENS MIJ, een theatervoorstelling, dansperformance, stand-upshow, concert en Netflixserie ineen.

'Kijk naar mij. Wat zie je? Kijk nog eens, wat zie je nu? Als je mij voor de tiende keer ziet, zie je misschien wel heel iets anders dan wat je de eerste keer zag. Wat eerst gek leek, kan heel normaal worden. En wat eerst normaal leek, kan je later gek gaan vinden. Je blik verandert en dat lijkt misschien gek maar dat is eigenlijk heel normaal.'

Volgens Mij - Bonte Hond

Deel dit artikel