Ga direct naar inhoud

De Stad, mijn Canvas / Teo Krijgsman

Zaterdag 22 juli t/m zaterdag 14 oktober 2023

De Stad, mijn Canvas

Teo Krijgsman werd geboren als Rotterdammer, maar woont nu al bijna tien jaar in Almere Haven. Als beeldend kunstenaar en fotograaf is hij met name geïnteresseerd in architectuur, die hij in fascinerende, soms verwarrende kaders vangt. Zijn schaduw vergezelt hem op zijn stedelijke fotosafari's.

Wat ooit begon op een Frans landweggetje is uitgegroeid tot een gestaag uitdijende serie foto's. Zelfportretten zijn het, maar het gezicht van fotograaf Teo Krijgsman is nooit te zien. Alleen zijn schaduw komt in beeld, vaak langgerekt, soms totaal, soms slechts een hand. Een enkele keer zien we nog zijn 'echte' voet .
Met zijn serie Autoshades geeft Krijgsman zichzelf als fotograaf een zichtbare rol in de stadstaferelen die zijn creativiteit hebben geprikkeld. Vaak vormt zijn lichaam met uiteen geplaatste benen een prominente driehoek of piek in het beeld, soms geeft de donkere omtrek van zijn lichaam of een deel ervan de ruimtelijke dimensies aan. Tegels, asfalt, kunstige bestrating, pijlen op het wegdek, de groeven die een tramlijn door de straat trekken, zelfs een afvalbak kan de ondergrond, het canvas vormen voor Krijgsmans onstoffelijke 'afdruk' in de stedelijke ruimte.

De stad in abstracte schilderijen
Vaker nog spelen de stad en haar inwoners zelf de hoofdrol in zijn foto's. Soms door zorgvuldige compositie, maar ook door gelukkig toeval en snel handelen slaagt hij erin verrassende situaties of een bijzondere lichtval vast te leggen. Krijgsman heeft een scherp oog voor architectuur, een onderwerp dat een aanzienlijk deel van zijn oeuvre beslaat, zowel in zijn vrije werk (zoals de foto's in deze expositie) als in het opdrachtwerk. Hij heeft een feilloos oog voor het licht dat gebouwen of delen ervan een surrealistische, bijna onherkenbare kwaliteit geeft. Hij herkent het kunstwerk in onze dagelijkse omgeving. Een kunstproject op de Gooimeerdijk West heette niet voor niets Look. The Art is Present.

Over Krijgsmans fotografie
Een korte impressie van de tentoonstelling, opgetekend door Ans van Berkum, curator: "De expositie laat zien hoe Teo met zijn camera beelden oppikt uit steden. Trefzeker kiest hij voor beelden die zich voordoen als abstracte schilderijen. Lijnvoering, reliëf, compositie en een sober kleurgebruik zijn belangrijk, net als de schaduw die zijn aanwezigheid achterlaat op het beeldvlak. Een boeiend samenspel van zijn, zien, toeslaan en uitlichten".

De expositie
De tentoonstelling bestaat uit fotografische werken in de vorm van grote prints, aan de muur en verwerkt in een groot formaat boek (opengeslagen 120 cm breed bij 70 cm hoog) dat op een speciaal vervaardigde, glazen tafel kan worden doorgebladerd. Daarnaast zijn er nog twee installaties met twee grote canvassen en acht kartons die om pilaren zijn gebogen, plus een videofilm van 35 architectuurfoto’s. De soundtrack voor de film is door Krijgsman zelf gecomponeerd en ingespeeld op elektrische gitaren.

De Stad mijn Canvas | expo | almere | beeldende kunst | teo Krijgsman

Deel dit artikel