Ga direct naar inhoud

TEAM FRANC

Open Call: Corrosia zoekt afstuderende kunstenaars

Corrosia roept alle kunstacademiestudenten die in 2020 afstuderen (BA/MA) op om werk in te zenden voor een graduation show van 21 november t/m 6 februari 2021. Deadline voor inzending: 2 oktober. Klik hier voor meer info. Or find more information in English here.

Vanaf 21 november is de selectie te bewonderen in Corrosia Expo tijdens TEAM FRANC – Graduationshow 2020.

6 Almeerders bepalen wat er dit najaar te zien is in de expo van Corrosia

Voor het zevende jaar op rij steunt Corrosia net afgestudeerde kunstenaars met een graduationshow. Volgens het democratisch tentoonstellingsmodel kiezen zes inwoners van Almere, onder leiding van burgemeester Franc Weerwind en curator Fleurie Kloostra, hun favoriete kunstwerken voor TEAM FRANC – Graduation Show 2020. Omdat we dit jaar niet op pad kunnen om werk te scouten op de academies, vraagt Corrosia kunstacademie studenten uit het hele land om hun werk in te zenden.

TEAM FRANC 2020 is compleet

De aankomende maanden gaan zes Almeerders aan de slag binnen TEAM FRANC 2020 om te expositie van dit najaar samen te stellen. Hieronder kun je de teamleden al even zien.

Video 1 - Anja
Als klein meisje schilderde en tekende Anja ontzettend graag. Toen wist ze al: “hier wil ik later iets mee doen!”. Toch twijfelde ze nog even tussen de kunstacademie of echt de grafische kant op? Het werd de grafische opleiding. Jarenlang werkte ze als zelfstandig graficus, maar in 2013 besloot ze het roer om te gooien en een heel ander werkterrein te kiezen. Nu heeft ze haar eigen uitvaartonderneming. Hier en daar doet ze ook nog wat grafisch werk. Voor Anja betekent kunst kleur geven aan de maatschappij. Het is een manier waarop mensen emoties kunnen uiten. Kunst kunnen maken is een vorm van vrijheid, die ook nog eens verbindt. Anja vindt het ontzettend belangrijk dat Almere jonge mensen structureel steunt en stimuleert om zichzelf te ontwikkelen. Ook op het gebied van kunst en creativiteit.

Video 2 - Claartje
Stel je eens voor, je bent een jaar of zes en gaat naar vioolles in De Voetnoot. Wanneer je door de gangen loopt, kom je allerlei kunst tegen die een enorme indruk op je maken. Niet alleen om de werken eruit zien maar ook vooral om de plek waar de stukken tentoongesteld staan. Namelijk, in de gang. Dit overkwam Claartje, het is haar allereerste herinnering aan kunst. Kunst gaat volgens haar om de manier waarop je het beleeft. De kunstenaar beleeft het anders dan de persoon die het werk bewonderd. Het leven is ontzettend snel en bij kunst kun je de tijd nemen om stil te staan. In een stad zoals Almere is het super belangrijk om kunst te gebruiken om de geschiedenis te laten zien en te vormen. Het zorgt voor eenheid en verbinding.

#TEAMFRANC - Anja
#TEAMFRANC - Claartje

Video 3 - Frans

Samen met zijn ouders en een appel voor onderweg stapte hij als kleine jongen regelmatig in de trein voor een leuk dagje uit. Wat wordt er dit keer bezocht? Een beeldentuin of toch een museum vol schilderijen?

"Hele dagjes uit waren het" vertelt Frans. Als kind heeft hij menig musea van binnen en buiten gezien. Vandaag de dag vindt hij kunst nog steeds fijn om zich in te verdiepen en om naar te kijken. "Het verhaal achter het kunstwerk is er vaak niet meteen aan af te lezen, je moet je erin verdiepen. Kunst zorgt voor verbeelding en zorgt ervoor dat een stad niet zo eentonig is".

Video 4 - Masja

Schilderkunst is er met de paplepel ingegoten. Niet letterlijk natuurlijk. Als klein meisje was Masja al enorm gefascineerd door de schilderkunst die bij haar ouders thuis hing. Kunst is volgens haar dan ook iets wat tot de extra leuke dingen van het leven behoort.

"Het zet je aan tot denken. Kunst zorgt in Almere voor een verrassingselement en verbinding. En dat is precies wat een stad nodig heeft, zeker wanneer de bewoners niet met elkaar zijn opgegroeid."

Video 5 - Marco

Toen wij langsgingen bij Marco had hij voor de video kleding aangetrokken van zijn favoriete kunstenaar. Als tiener ontwikkelde hij een grote interesse in het maken van meubels en haalde hij hoge cijfers voor kunstvakken. Moderne kunst is helemaal zijn ding.

"Kunst zorgt ervoor dat mensen zich kunnen uiten en het zorgt voor ruimte en rust. Almere is een stad waar kunst nodig is, het maakt de stad vrolijker, aantrekkelijker en leuker om te ontdekken. En hoe meer kunst, hoe meer mensen we van buiten de stad kunnen trekken."

Video 6 - DewiMet een potlood of penseel in de hand bracht zij haar dagen door. Haar opa en oma stimuleerde haar enorm om creatief bezig te zijn.

Door bezig te zijn met kunst kan Dewi haar gevoel onder woorden brengen, zonder woorden te gebruiken. "Het gevoel van herkenning ontstaat bij het bekijken van andermans kunst. Een jonge stad als Almere, mét veel creatieven, vraagt om veel kunst en cultuur. Het geeft karakter en kleur aan de stad."

Terugblik oproep Almeerders 2019

In 2019 was projectleider Sophie Dogterom te gast bij Omroep Flevoland om deze speciale expo onder de aandacht te brengen. Burgemeester Franc Weerwind is ook kort aan het woord om te benoemen wat hij zo bijzonder vindt aan TEAM FRANC.