Ga direct naar inhoud

Meesterwerken met Marcel

Voor sommige films moet je echt even de tijd nemen. Daarom is er nu Meesterwerken met Marcel.

Op de tweede zondagmiddag van de maand om 11.00 U nemen we een meesterwerk onder de loep. Met een inleidende vlog vooraf, die je kunt bekijken wanneer het jou uitkomt. Na afloop bespreken we de film samen met Marcel Lenssen, bekroond toneel- en filmschrijver. Drankje erbij natuurlijk.

We trappen af met Apocalypse Now - Final Cut van Francis Ford Coppola, over de Vietnamoorlog uit de jaren zeventig. Daarna volgt Naked van de Britse meester Mike Leigh over de filosofische zwerver Johnny – een spiegel van de jaren tachtig. Met het beklemmende Fish Tank van Andrea Arnold belanden we in de jaren negentig, een verhaal over een meisje die danseres wil worden, maar in haar deprimerende leefmilieu is dat een lastige opgave. We sluiten af in het nieuwe millennium, met Birdman van Alejandro González Iñárritu. Een hypnotiserende film over een aan lager wal geraakte filmster (Michael Keaton).

Liefde, strijd, humor en dramatiek. Ga er maar eens goed voor zitten.

Strippenkaart
Voor 65 euro kun je een 4 strippenkaart kopen. Hiermee kun je tegen een zeer aantrekkelijke prijs naar de volledige serie Meesterwerken met Marcel. Klik hier voor het aanschaffen van de STRIPPENKAART.

Apocalypse now - Final Cut (1979)

Sheen zat tijdens de opnames diep in de drugs, hij kreeg een hartaanval, de tropische set van Apocalypse Now werd verwoest door een orkaan, het budget liep afschuwelijk uit de klauwen zodat Coppola uit eigen zak bij moest leggen; 'This isn't a film about Vietnam, this film is Vietnam,' liet Coppola weten. Ondanks of dankzij de problemen is Apocalypse Now - over kapitein Willard (Sheen) die opdracht krijgt om de mythische en gestoorde kolonel Kurtz (Brando) te vinden - een ongekend krachtige (anti)oorlogfilm geworden over onmacht, waanzin en wanhoop. Super.

Voor Apocalypse Now - Final Cut (1979) kon Coppola het toch niet laten en dus sleutelde hij nog één keer aan zijn magnus opus. Deze 'final cut' is gemaakt van een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix en is twintig minuten korter dan Redux.

Meer info & tickets -> Apocalypse Now - Final Cut (1979)

Deze vertoning wordt mede mogelijk gemaakt door: Eye Filmmuseum

Naked (1993)

De 27-jarige, intelligente, nihilistische Johnny (Thewlis) dwaalt van aanranding naar straatgevecht, spuit puntige filosofietjes en grove beledigingen, en slaapt tussendoor met zoveel mogelijk vrouwen, alles tegen het decor van het sombere post-Thatcheriaanse Manchester en Londen. Daar komt hij zo mogelijk nog vreemdere types tegen. Leigh liet zoals vaker zijn acteurs lang repeteren, zodat ze zo veel mogelijk in hun rol konden kruipen. Dat werkte zo goed dat de regisseur ze soms uit elkaar moest halen 'als ze gingen vechten of vrijen'. Het resultaat was fascinerend, en soms onthutsend. Leigh en Thewlis kregen er een Gouden Palm voor in Cannes.

Meer info & tickets -> Naked (1993)

Fish Tank (2009)

De vijftienjarige Mia (Jarvis) leeft in een troosteloze buitenwijk en vult haar dagen met rondhangen op straat, ruziezoeken, alles om te voorkomen dat ze naar huis moet. Het is er een bende, Mia, haar jongere zusje en haar drankzuchtige moeder noemen elkaar 'fuckface' en 'cunt'. Connor (Fassbender), de nieuwe vriend van haar moeder, zorgt voor een betere sfeer. En hij is ook heel vriendelijk voor Mia. IJzersterk drama met geweldig spel, vooral van de destijds achttienjarige Jarvis. Stijlvol en krachtig gefotografeerd. Fish Tank won de juryprijs in Cannes.

Meer info & tickets -> Fish Tank (2009)

Birdman (2014)

Acteur Riggan Thomson (voortreffelijke comeback van Batman-acteur Michael Keaton) was ooit wereldberoemd als superheld Birdman, maar is sinds hij bedankte voor Birdman 4 in de vergetelheid geraakt. Als de film begint probeert hij iets van de waardering van vroeger terug te winnen in het theater. Birdman is een postmodern, meta-meesterwerk over acteren, roem en zelfrespect. Geschoten als was het één lange take en met een fantastische score, die vooral bestaat uit geïmproviseerde percussieklanken. Birdman is onvoorspelbaar, hallucinerend en zeker voor regisseur Iñárritu (Babel, Biutiful, The Revenant) opvallend grappig.

Meer info & tickets -> Birdman (2014)

Deel dit artikel