Kunstkijkclub Almere

VAN SHERMAN TOT WEIWEI

Bij Kunstkijkclub Almere bespreekt kunsthistorica Simche Johai aan de hand van acht representatieve kunstenaars en hun sleutelwerken de ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst.

Wars van labels

Hedendaagse kunst houdt zich niet aan traditionele kunsthistorische labels, en kunstenaars en kunstwerken kunnen niet eenvoudig worden onverdeeld in stromingen en genres. Deze cursus biedt daarom een kader waarmee de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst kunnen worden bestudeerd en geïnterpreteerd. Aan de hand van acht representatieve kunstenaars en hun sleutelwerken worden de ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst bekeken. Het leren kijken naar kunst staat in deze cursus voorop.

Het programma:

maandag 5 maart Untitled Film Stills van Cindy Sherman
Cindy Sherman (1954) is een van de grootste fotografen van de late 20ste eeuw. Zij heeft verschillende werken gemaakt die symbool staan voor de postmoderne kunst, zoals de serie Untitled Film Stills (1977-1980). Sherman fotografeerde zichzelf hiervoor in verschillende filmachtige scènes waarbij zij een stereotyperende rol aannam om zo de blik van de man op de vrouw in de maatschappij te openbaren.

maandag 12 maart The True Artist Helps the World by Revealing Mystic Truths van Bruce Nauman
Bruce Nauman (1941) is een van de belangrijkste en meest vernieuwende figuren binnen de hedendaagse kunst. Hij gebruikt een verscheidenheid aan media, maar staat vooral bekend om zijn videowerken, installaties en sculpturen van neonlicht. Bekend is het neon bord Dance The True Artist Helps the World by Revealing Mystic Truths (1967). Hiermee stelt de kunstenaar vragen met betrekking tot de rol van de kunstenaar in de samenleving. Door gebruik te maken van een medium uit de massacultuur (neonborden) wilde Nauman deze vragen naar een breder publiek brengen.


maandag 19 maart Untitled (Skull) van Jean-Michel Basquiat
Jean-Michel Basquiat (1960-88) was een sleutelfiguur in het transformeren van graffitikunst van straatactiviteit naar postmoderne kunstvorm. Basquiat, een autodidact, wordt geprezen om zijn energieke, expressieve en controversiële werken, waarin hij verwijzingen maakte naar straatsymboliek, Afrikaanse kunst en de afro-Amerikaanse cultuur.


maandag 26 maart Tilted Arc van Richard Serra
Richard Serra (1939) is een Amerikaanse minimalistische kunstenaar die vooral bekend staat om zijn grootschalige metalen sculpturen in de publieke ruimte. Zijn werken zijn monumentaal en vaak locatiegebonden. Sommige zorgden voor controversie, zoals Tilted Arc (1981), een immense sculptuur op het Federal Plaza in New York. Het werk had het effect van een gigantische stalen muur, een klein beetje opzij hellend en met een lichte boog erin.


maandag 9 april Piss Christ van Andres Serrano
Andres Serrano (1950) is een hedendaagse fotograaf uit New York die bekend staat om zijn controversiële foto’s van lijken en lichaamsafval, zoals het werk Piss Christ uit 1987. Dit is een foto van een kleine plastic crucifix, die ondergedompeld is in een glazen pot met urine van de kunstenaar. Het werk zorgde voor veel ophef; wat zijn de grenzen binnen de kunst en wie maakt uit wat kunst is en wat niet?


maandag 16 april For the Love of God van Damien Hirst
Damien Hirst (1965) is een controversiële schilder, beeldhouwer en installatiekunstenaar, en een van meest succesvolle en best betaalde hedendaagse kunstenaars ter wereld. Hirst heeft veel bekendheid gekregen door zijn werken met dode dieren. Daarnaast gebruikt Hirst ook ‘gevonden objecten’ in zijn werken. Zo bestaat For The Love of God (2007) uit het afgietsel van een echte schedel in platina, die vervolgens bedekt is met 8.901 diamanten. De productie van het werk kostte £14 miljoen. Volgens Hirst zou het stuk voor £50 miljoen zijn verkocht aan een anonieme groep investeerders. 


maandag 23 april Ballon Puppy Jeff Koons
Jeff Koons (1955) is ook een financieel zeer succesvolle kunstenaar van onze tijd, maar tegelijkertijd omstreden. Hij staat vooral bekend om zijn kitscherige en popart-achtige sculpturen, zoals het porseleinen/gouden sculptuur Michael Jackson and Bubbles, en om de grote reproducties van banale objecten zoals puppy uit 1992 en de Balloon Dog-serie uit 1994-2000. De meningen over deze postmoderne kunstenaar zijn onder kunstcritici verdeeld, maar zijn kunstwerken halen wereldwijd record bedragen op bij veilingen.

maandag 7 mei Sunflower Seeds van Ai Weiwei
Ai Weiwei (1957) is een activist, curator, filmmaker en China’s meest bekende kunstenaar. In zijn werk uit hij vaak openlijk zijn kritiek op de Chinese overheid, wat hem al een gevangenisstraf en huisarrest heeft opgeleverd. Het meest bekende werk van Ai zijn de installaties waarin de kunstenaar een dialoog houdt tussen de hedendaagse kunstwereld en de Chinese denkwijzen en vormen van productie. Een voorbeeld hiervan is het werk Sunflower Seeds uit 2010. Dat bestaat uit 100 miljoen handgeschilderde porseleinen ‘zonnebloemzaadjes’, gemaakt door Chinese ambachtslieden.

Aanvang: 20 uur

Over de docent
Simche Johaï zit in de laatste fase van de master moderne en hedendaagse kunst aan de universiteit van Utrecht. Haar specialisatie is hedendaagse kunst van Afrikaanse kunstenaars. Sinds drie jaar ontwikkelt zij het educatieve materiaal voor de exposities van Corrosia Expo en geeft zij rondleidingen. Vorig jaar startte zij met de eerste editie van de Kunstkijkclub Almere.

Aanmelden voor de Kunstkijkclub Almere kan via reserveren@corrosia.nl 

Prijs inclusief excursie: € 70 / leden nieuwe bibliotheek en CJP € 60 / Corrosiapas € 30