Ga direct naar inhoud

Over Enter Almere Haven


Programma & gratis kaarten

Het programma van Enter Almere Haven dat op zaterdag 3 en zondag 4 juli plaatsvindt is bekend! Gratis kaarten kunnen hier worden gereserveerd.

Festival dóór de wijk

Op zaterdag 3 en zondag 4 juli 2021 kunnen bezoekers genieten van theater, muziek, beeldende kunst, circus, een parade en meer. Op het programma staat o.a. de Enter Parade, Bamboestiek van kunstenaar Antoon Versteegde en I Lost My Mom At The Supermarket van Sien Vanmaele. Het festival wordt door Corrosia samen met buurtbewoners geprogrammeerd en georganiseerd in de wijken Haven Centrum, De Meenten/Grienden en De Wierden/Laren. Volg het proces naar het festival via Instagram en Facebook.

Over Enter Almere Haven

Almere Haven krijgt een nieuw festival: Enter Almere Haven. Onder aanvoering van buurtbewoners werkt Corrosia Theater, Expo & Film twee jaar lang toe naar een festival dat in juli 2021 gelijktijdig in drie wijken van Almere Haven plaatsvindt. Enter Almere Haven werkt volgens een uniek format: wijkbewoners programmeren, produceren en promoten hun eigen festival. Zij zijn het die de inhoudelijke knopen doorhakken. Enter Almere Haven is een festival voor jong en oud. Corrosia wil met Enter Almere Haven kunst in vele handen leggen.

Met dit kunstenfestival zet Corrosia Theater, Expo & Film een nieuwe stap in de ontwikkeling van het publiekswerkingsprogramma Club Corrosia. In Club Corrosia kunnen inwoners van Almere mee participeren. Ze programmeren, creëren en promoten aanbod, of leren, in bezoekersclubs, anders kijken naar kunst. Het festival Enter Almere Haven past bij de beweging die zich de afgelopen twee jaar heeft voltrokken: steeds meer naar buiten, letterlijk naar de burger toe.

Eerder deed Corrosia hetzelfde met het participatieproject Corrosia Square, een openlucht variant van Club Corrosia. Waarbij tijdens dit project niet de theaterzaal en expositieruimte werden gebruikt maar het plein voor de deur. En met Enter, zet Corrosia een stap verder. De buurt in, op zoek naar nieuwe ideeën, verbinding, betrokkenheid en publiek.

Wat eraan voorafging

Het traject van Enter Almere Haven startte in februari 2019 met een oproep aan professionele makers op het gebied van theater, beeldende kunst, film, circus, muziek en dans. Uit de ingezonden plannen en projecten stelde een redactieraad van tien Almeerders een catalogus samen die begin oktober 2019 feestelijk is gepresenteerd.

Bewoners uit de deelnemende wijken, De Meenten/Grienden, De Wierden/Laren en Haven Centrum, kozen hun festivalprogramma uit deze catalogus. Een kritische kijk op artistieke inhoud, diversiteit van disciplines, aantrekkelijkheid voor verschillende doelgroepen en praktische haalbaarheid vormden het uitgangspunt. Daarbij stonden vragen centraal als: ‘Hoe maken we een verbindend cultureel programma dat voor alle Havenaren toegankelijk is?, Hoe maken we het festivalprogramma in de drie wijken tot een samenhangend geheel?, Op welke plek worden de programmaonderdelen geprogrammeerd? en Wie kunnen we betrekken bij het festivalprogramma?’. Kortom, een hele puzzel!

Bewoners uit de deelnemende wijken, De Meenten/Grienden, De Wierden/Laren en Haven Centrum, werden opgeroepen om hun stem uit te brengen voor het festivalprogramma. Een kritische kijk op artistieke inhoud, diversiteit van disciplines, aantrekkelijkheid voor verschillende doelgroepen en praktische haalbaarheid vormden het uitgangspunt.

En toen..

Nadat het programma feestelijk was gepresenteerd en het organiseren al in volle gang was, hebben de wijkbewoners een aantal workshops gevolgd. Waaronder een workshop “Blokkenschema’s maken”. Waarbij zij leerden hoe je van programma onderdelen en acts een duidelijk overzicht maakt van wanneer wat plaatsvindt. Daarnaast werd er ook al een begin gemaakt met het randprogramma. Waarbij vragen zoals: ‘Wie betrekken we vanuit de wijken bij het programma?’, ‘Met welke ondernemers zoeken we de samenwerking op?’ en ‘Welke activiteiten kunnen er naast het programma plaatsvinden?’ beantwoord. Niet al te lang daarna kwam corona ook aan in Nederland. Helaas hebben we het organiseren van dit festival een tijd moeten stilleggen. Net zoals ieder ander festival. Achter de schermen wordt online verder gewerkt aan het festival door het Enter-team en de wijkfestivalteams.

Volg Enter

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Enter door ons te volgen op Instagram of lid te worden van onze Facebookgroep.

Neem voor vragen of meer info contact op met Lourens Formsma van Corrosia Theater, Expo & Film: via enter@corrosia.nl of 036-52159 29 .

Enter Almere Haven wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Gebiedskantoor Almere Haven, het Prins Bernhard Cultuurfonds en is geïnspireerd op het succesvolle Brusselse ENTER BXL van Démos.

Deel dit artikel