Ga direct naar inhoud

Agenda

TG Stan / Maatschappij Discordia
Warm

  • dinsdag 23 april 20.00 uur - 21.15 uur

TG STAN en Discordia presenteren na Eg er vinden, ik ben de wind en Rambuku het laatste deel in het drieluik rond Jon Fosse. 

warm_trailer (1080p) from Tg STAN on Vimeo.

De meedogenloze tijd
TgStan en Discordia spelen het laatste deel van een drieluik rond de Noor Jon Fosse. Warm draait om drie personages die elkaar ontmoeten op de kade. Oude bekenden, maar hoe bekend precies?
Wie zijn ze, de Eerste Man, de Tweede Man en de Vrouw? Waar kennen ze elkaar van, hoe goed kennen ze elkaar, waren ze ooit geliefden en ouders, kennen zij zichzelf wel? Eigenlijk weten ze niets zeker; het is allemaal zo lang geleden. De enige zekerheid is dat de tijd meedogenloos voorbij gaat en dat vroeger nooit terugkomt – het bewustzijn dat op een bepaalde leeftijd tot ieder mens doordringt.

Subtiel geestig
Ondanks al die onduidelijkheid lijkt het de bedoeling dat zij zijn waar ze zijn, daar op het toneel. Dat is mede te danken aan de kenmerkende onnadrukkelijke, niet-psychologiserende en subtiel geestige behandeling van TgStan/Discordia.

Stan en Discoria
TgStan werd in 1989 in Antwerpen opgericht door onder andere Jolente De Keersmaeker (inderdaad, zus-van), Damiaan De Schrijver, Waas Gramser en Frank Vercruyssen. Het gezelschap stelt de acteur centraal. De acteur als mens, schepper en sociaal bewust handelend persoon. Met een divers repetoire van nieuwe teksten en bewerkingen van klassiekers veroverde TgStan de podia van Nederland en België en daarbuiten. Regelmatig zoekt de groep de samenwerking op, zoals nu met Discordia, ook een acteursgezelschap. Kernleden Annette Kouwenhoven en Matthias de Koning staan in Warm op de Bühne met Stan-lid De Schrijver.

Voor Pzazz schreef Pieter T’Jonck in de rubriek Uitgelicht over Warm
Schemerbestaan
In ‘Warm’, een stuk van Jon Fosse, gebeurt haast niets. De korte, maar volledige samenvatting van de plot – if any – kan je lezen op de website van Stan. Toch slagen Damiaan De Schrijver (tg Stan) en Matthias de Koning (Maatschappij Discordia) er net als in ‘Slaap, kindje, slaap’, ‘Eg er vinden’ en ‘Rambuku’ weer in om een toon te treffen die zweeft tussen komedie en tragiek, met een ondertoon van diepe ontreddering. Over het schemerige bestaan dat we leiden – of waaraan we lijden. Annette Kouwenhoven (Maatschappij Discordia) is hier de katalysator van een dialoog om niets.

Klik voor het hele artikel hier. 

van en met Damiaan De Schrijver, Matthias de Koning, Annette Kouwenhoven productie STAN en Discordia tekst Jon Fosse vertaling Maaike Van Rijn

Deel dit artikel