Ga direct naar inhoud

Agenda

Nita Kersten / Toneelschuur Producties
The Last Poet

  • zaterdag 6 april 20.00 uur - 21.15 uur

Geïnspireerd op Collectief 'The Last Poets' en de roman De Laatste Dichters van Christine Otten

De kracht van het woord
Er zijn mensen die hem kennen, en mensen die Umar Bin Hassan niet kennen. En dat moet anders, vindt de jonge regisseur Nita Kersten. Bin Hassan was een belangrijke stem in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging – een poëtische stem.
Hij groeide op in arm, zwart arbeidersmilieu, zonder vader en met een moeder die uit alle macht de eindjes aan elkaar probeerde te knopen. Een mooi leven leek domweg niet voor hem weggelegd. Daarom nam hij de bus van Ohio naar New York, waar drugs bijna zijn ondergang werden, maar waar hij dankzij muziek en de poëzie overleefde. Via de kracht van zijn woorden steeg hij uit boven de achterstelling en armoede van zijn jeugd.

The Last Poets
Bin Hassan maakte deel uit van The Last Poets, een collectief van Amerikaanse dichters dat werd opgericht in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Hun boodschap was verwant aan die van de Black Panthers en Malcolm X. Ook zij verwoordden de roep van de burgerrechtenbeweging om gelijkheid en rechtvaardigheid met vlijmscherpe aanklachten, maar dan in de vorm van ritmische, poëtische voordrachtskunst, die we nu spoken word noemen.

Cultureel erfgoed
Via het levensverhaal van Bin Hassan vertelt Nita Kersten over The Last Poets. De groep verdient een plek in ons culturele erfgoed en kan helpen samen naar een rijker collectief referentiekader te groeien. Of Bin Hassan uiteindelijk in zijn leven heling heeft kunnen vinden voor de wonden uit zijn jeugd blijft bestaan.

Regie Nita Kersten Tekst Maxine Palit de Jongh Regie-assistent Joshua Polvliet Geïnspireerd door The Last Poets en op het boek "De laatste dichters" van Christine Otten Met Jonathan Eduardo Brito, Mike Libanon, Carmen van Mulier, Nick Livramento Silva, Farida Van Den Stoom Dramaturgie Milone Reigman Teksbehandeling Maarten van Hinte Kostuumontwerp Lisanne Bovée Scenografie Zico Lopes Compositie Vernon Chatlein Lichtontwerp Varja Klosse Techniek Maarten de Rooij, Coen Schut

Deel dit artikel