Ga direct naar inhoud

Agenda

Het Zuidelijk Toneel en Rashif El Kaoui & Ahmet Polat
Meer dan duizend woorden

  • donderdag 25 april 2024 20.00 uur - 21.15 uur

Een voorstelling over kijken en bekeken worden.

Ahmet Polat is een prijswinnende fotograaf en filmmaker. Als 17-jarige vlucht hij weg uit zijn Brabants geboortedorp Fijnaart. Zijn moeder zei altijd “Laat je door niemand tegenhouden, zelfs niet door mij”. En dat heeft hij ook gedaan. Van aardbevingen tot topmodellen voor Vogue, niets was te moeilijk voor Ahmet. Als hem werd gevraagd waar hij geboren was zei hij: “I was born in Fine Art”.
Aan de hand van foto’s reist schrijver en acteur Rashif El Kaoui mee terug door Ahmet zijn leven, een reis die eindigt naar misschien wel het moeilijkste onderwerp waar hij nog nooit zijn lens op heeft gericht: zijn geboortedorp.
Het wordt een reisverslag, een persoonlijke zoektocht en een bloemlezing. Van zijn worsteling met fotografieredacties over de manipulatie van het beeld en de representatie van het anders zijn. Ahmet wil altijd tot de kern komen en dus fotografeert hij de ziel van de mens.
Maar hoe ver hij ook trekt, hoe hij ook zijn best doet, het dorp reist altijd met hem mee.

Vorig seizoen maakten Rashif en Ahmet de voorstelling ‘De Bastaard’. Daarin reisde Rashif naar Marokko, zijn vaderland waar hij nog nooit was geweest en waar hij de taal ook niet spreekt. Rashif werd min of meer verplicht op reis gestuurd door Ahmet Polat die hem en de reis filmde. Tijd om de rollen om te draaien. Ahmet staat nu centraal en Rashif zal hem in prachtige taal documenteren, niet in beeld maar in woord.

Artistiek leider Piet Menu over deze voorstelling: “Hoe Ahmet ook zijn best doet, mensen kijken vaak eerst naar de fotograaf en dan pas naar de foto”.

Tekst en spel: Rashif El Kaoui Beeld en spel: Ahmet Polat Artistiek advies: Piet Menu

Meer over de makers
Rashif El Kaoui
Rashif El Kaoui (Diest, 1988) is acteur, rapper, podcastmaker én schrijver. Als kind wilde hij tolk worden. De fascinatie voor taalbeheersing is gebleven; Rashif is rapper in het hiphopcollectief Equal en acteur in bezit van een Mastersgraad in Woordkunst. Ondernemend is hij ook, als medeoprichter van het VOF Nanda Yo, dat zich specialiseert in commerciële en artistieke audiovisuele producties. En dan geeft hij nog les in welsprekendheid, aan de Academie voor Woord te Mortsel.

Ahmet Polat
Ahmet Polat (Roosendaal, 1978) is fotograaf en filmregisseur. Voor zijn documentairefotografie won hij verschillende grote prijzen, waaronder de ICP Infinity Award in 2006. En terecht. De gevolgen van een verwoestende aardbeving, het dagelijks leven van een vluchteling, de veranderende stad; wanneer Ahmet het vastlegt pakt hij op een verfrissende manier de kern. En dat trekt je oog, onweerstaanbaar. Ahmet werkt zowel autonoom als in opdracht en is altijd begaan.

Over Het Zuidelijk Toneel
Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken.

Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.

Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met co-artistiek leider & regisseur Sarah Moeremans en in samenwerking met de beste theatermakers vertellen we de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten.

Wij bieden zoekende mensen nieuwe vergezichten door een portie creativiteit aan de werkelijkheid toe te voegen.

Deel dit artikel