Ga direct naar inhoud

Verhuur

Koop kaarten
  • zaterdag 1 mei 20.30 uur - 22.00 uur

Het Zuidelijk Toneel / Julie van den Berghe - De vrouw die de honden eten gaf

“Theater moet ook gaan over datgene wat ons ongemakkelijk maakt. Deze voorstelling leert ons misschien nog meer over onszelf dan over Michelle Martin.”

De gruwelijke dood van de meisjes die in handen vielen van Marc Dutroux jaagde in 1996 een schokgolf door de Belgische samenleving. Maar Dutroux handelde niet alleen. Tot verbijstering van de zuiderburen had hij een handlanger. Een vrouw nota bene. Zijn echtgenote Michelle Martin was op slag de meest gehate vrouw van België. Zij had de meisjes in de horrorkelder laten verhongeren. De honden, die kregen wel te eten.

Geen monster
Wie is Michèle Martin? Die vraag stelde schrijfster Kristien Hemmerechts zich. Haar roman De vrouw die de honden eten gaf vormt de basis voor deze solo van actrice en Gouden Kalf- en Theo d’Orwinnares Marie-Louise Stheins. Net als Hemmerechts probeert zij zich te verplaatsen in Martin. Het beeld dat ontstaat is niet dat van een monster, maar van een gewone vrouw, angstig, egoïstisch, laf, maar ook een toegewijde moeder en dochter.

Omstreden boek
Die meerduidigheid valt, nog steeds, voor veel mensen niet te rijmen met het beeld dat in de media van Martin was ontstaan. Hemmerechts’ boek deed in 2014 dan ook veel stof opwaaien. Ook deze theaterversie is uitdaging, voor makers én publiek. Samen met regisseur Julie van den Berghe durft Stheins het aan.

Info
Aanvang: 20.30 u
Prijs online: € 15 / € 14
Prijs aan de kassa: € 17 / € 16
Studenten/scholieren: € 8
CorrosiaPas: gratis

Deel dit artikel