Ga direct naar inhoud

Theater

Koop kaarten
  • donderdag 26 maart 20.30 uur - 22.00 uur

Jens van Daele - Nachthexen IV: Battre

Sterke vrouwen in straffe tijden: na voorstellingen over historische figuren presenteert choreograaf Jens van Daele een zinderend duel zonder winnaars. Zoals geweld altíjd vooral verliezers kent.

Ze waren tijdens de Tweede Wereldoorlog de schrik van de Duitsers: de onverschrokken Russische vrouwen die als piloot van houten gevechtsvliegtuigen ‘s nachts suizend hun bommen afwierpen boven Duitse steden. Hun vrouwelijke energie, moed, doorzettingsvermogen én hun mededogen inspireerden de Vlaamse choreograaf Jens van Daele tot een serie voorstellingen over ‘sterke vrouwen in straffe tijden’. Jeanne D’Arc stond bijvoorbeeld model voor het eerste deel.

Eeuwige strijd
In het vierde deel van de cyclus staan geen historische personen centraal maar strijd in het algemeen, eeuwige strijd. Het dansduel is een bewerking van Van Daeles Battre le Fer/Battre le Noir uit 2010, een voorstelling die internationale waardering oogstte. In Battre gaat het hard tegen hard. Het is oog om oog, tand om tand. Venijnig stampend en schreeuwend gaan ze de strijd aan, vallend en rollend over de vloer, elkaar voortslepend. Patricia van Deutekom en Marijn van der Sande zijn gepokt en gemazeld in de krachtige danstaal van Van Daele en volkomen gelijkwaardig.

Sprankje hoop
Hun gewelddadige krachtsinspanningen brengen geen oplossing – alleen meer verliezers, zoals sinds mensenheugenis het geval is. Dat is de onderliggende boodschap van Van Daele, die echter ook ruimte laat voor een sprankje hoop. Uiteindelijk wordt een klein wit vlaggetje gehesen, in het besef dat het zinloos is elkaar proberen te bestrijden. Of dat bewustzijn postvat, is een tweede.

Voorprogramma in samenwerking met Theaterschool Almere
Educatie is een belangrijk onderdeel van Jens van Daele | Burning Bridges. Al jaren werken zij samen met scholieren, dansstudenten en amateurs. Voor de echte talenten wordt er een bijzondere samenwerking aangeboden, waarbij we samen met hen een voorprogramma creëren. Zo wordt er een brug geslagen tussen de professionals en studenten, leren ze van elkaar en dat geeft ontzettend veel energie. Met gepaste trots presenteert Jens van Daele een bijzonder voorprogramma in samenwerking met Theaterschool Almere.

Deze avond danst de talentenklas High-T van Theaterschool Almere een voorprogramma bestaande uit een eigen choreo en een samen gemaakte creatie die naadloos aansluit op de voorstelling NachtHexen IV: Battre. High-T is de talentenklas van de vooropleiding op de Theaterschool Almere. Deze leerlingen krijgen – naast hun reguliere rooster op de middelbare school - lessen in dans, zang en acteren en staan meermaals per jaar op de bühne. De Theaterschool en Jens van Daele werken al jaren samen; ze doen workshops en zijn aanwezig bij de voorstellingen.

Info
Aanvang: 20.30 uur
Start voorprogramma: 19.45 uur (duur: 30 minuten)
Kassa geopend: 19:15 uur
Prijs online: € 16 / € 14
Prijs aan de kassa: € 17 / € 15
Het ticket is geldig voor het voorprogamma en voor de dansvoorstelling Battre
Studenten/scholieren: € 8