Ga direct naar inhoud

Theater

Koop kaarten
  • donderdag 27 februari 20.30 uur - 22.00 uur

Het Zuidelijk Toneel / A Two Dogs Company - ACT

Samuel Beckett inspireert nog altijd vele theatermakers. Kris Verdonck vertaalt Becketts veelzijdigheid naar een avond waarin wetenschap, theater en high-tech installatie samenkomen.

De Belg Verdonck raakte vooral gefascineerd door de relatie van mens en machine in het werk van de wereldberoemde Ierse auteur. Geen wonder, want de kwestie is actueler dan ooit. Hoe bepalen we onze plaats in een wereld die steeds meer door technologie wordt gedomineerd? Technologie die niet alleen de mens vervangt, maar met name de zwakkeren steeds verder marginaliseert.

Teksten over Niets
De verhalenbundel Stories and Texts for Nothing vormt het uitgangspunt voor de voorstelling. Daarin beschrijft Beckett de onmogelijke zoektocht van een oudere man naar zijn plek in de buitenwereld én in zijn innerlijke wereld. In ACT wordt de veelzijdigheid van Becketss verhalen op drie manieren belicht: in de monoloog van acteur Johan Leysen, in de videolezing van hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie Jean Paul Van Bendegem over geheugen, neurologie, machines en bewustzijn én in een video-installatie die de toeschouwer onderdompelt in een apocalyptisch landschap.

Parallellen met No theater
ACT is de eerste voorstelling in een vierjarige onderzoeksperiode waarin theatermaker/beeldend kunstenaar Verdonck zich verdiept in de raakvlakken tussen het werk van Beckett en het No theater, het traditionele, Japanse muziekdrama uit de veertiende eeuw. Verdonck ziet parallellen tussen Becketts theater waarin (het) Niets gebeurt en de essentie van het No-spel.

Prijs toegangskaarten: € 17 / € 15, online € 16 / € 14
Engels gesproken, Nederlands en Frans boventiteling

Inleiding om 20.00 uur
Door Kristof van Baarle, dramaturg van deze voorstelling
Gratis bij te wonen