Ga direct naar inhoud

Theater

Koop kaarten
  • dinsdag 8 januari 2019 20.30 uur - 22.00 uur

George & Eran Producties - George & Eran worden racisten

KOMEDIE OVER RACISME
Racisme, seksisme: het zijn thema’s die nooit echt weg zijn uit het publieke debat, maar momenteel een opvallend prominente plaats innemen. George & Eran maken er een lachwekkend slagveld van.


Altijd fout
Samen met het witte zangduo Nordgrond belichten de bruine vrienden George & Eran de onmogelijkheid om het ‘goed’ te doen in Nederland, als het gaat om ongelijkheid. Want er is altijd wel iemand die zich beledigd of gediscrimineerd voelt. Ook in hun eigen groepje. George Elias Tobal komt uit Syrië en wordt dus vaak automatisch weggezet als moslim terwijl hij dat niet is. En Eran Ben-Michaël – ze kennen elkaar van de Theaterschool – heeft eeuwig het stigma ‘spinning jew’ aan zich gekleefd. Milan Sekeris van Nordgrond is zo’n ‘white privileged man’ en zijn creatieve partner in crime Myrthe Hubers heeft het als enige vrouw ook niet makkelijk.

Onderliggende mechanismen
In George & Eran worden racisten wordt elke gedachte (uitgesproken of niet, goedbedoeld of kwaadaardig) ‘een splinterbommetje’, schreef de Volkskrant en gaf vijf sterren. Maar terwijl je wordt geconfronteerd met het (on)bewuste racisme in Nederland en zijn onderliggende mechanismen, is de humor nooit ver weg. Dat maakt de voorstelling ijzersterk. Deze ‘eerste Nederlandse komedie over racisme’ is volgens de Theaterkrant zelfs ‘bevrijdend om naar te kijken.’ Na Oerol nu te zien in de theaters, als eerste in Corrosia.

Over de makers
George & Eran worden racisten is geregisseerd door Koos Terpstra. Terpstra was jaren artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel en gevierd om voorstellingen als Troje trilogie, De vrouw met de baard en het tv-programma Dit was het nieuws. George & Eran stonden eerder in Corrosia met onder meer George & Eran lossen wereldvrede op. Met humor, zelfspot en relativering brengen zij grote maatschappelijke thema’s terug tot menselijke proporties.

Prijs toegangskaarten: € 17 / € 15, online € 16 / € 14
na afloop: Ontmoet de makers!