Ga direct naar inhoud

Open Monumentendag

Corrosia is een modern monument! Tijdens de Open Monumentendag ben je welkom om het gebouw te leren kennen.

9 en 10 september is Open Monumentendag!

corrosia archief

Zelfs in onze jonge stad zijn er tijdens Open Monumentedag prachtige gebouwen om te ontdekken en boeiende activiteiten om aan deel te nemen. Gebouw Corrosia is één van de gebouwen die je tijdens Open Monumentendag kunt bezoeken.

Dompel jezelf onder in het Cultureel Erfgoed van Almere. Tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 9 en zondag 10 september, draait alles dit jaar om Levend Erfgoed. Hierbij gaat het om culturele tradities, gebruiken en ambachtelijke kunsten die van generatie op generatie worden doorgegeven en zich continu ontwikkelen.
In Almere Haven, de oudste kern van Almere, kun je behalve in Corrosia ook bij de Goede Rede binnen kijken, of in het oude Politiegebouw (het eerste echte monument in Almere) en Het Bivakhuis.
Toegang tot de gebouwen en activiteiten is gratis, tenzij anders is vermeld. Voor een aantal activiteiten in Haven is Corrrosia het startpunt. Voor enkele activiteiten kun je je van tevoren aanmelden. Ook kunt je meedoen aan de fotowedstrijd en een dinerbon van 100 euro winnen.
Zie hier het hele programma.


Het Corrosia Gebouw aan de Markt in Haven is vandaag de dag een essentieel multifunctioneel centrum in Almere Haven. Binnen de muren van dit gebouw vind je Corrosia Theater, Expo & Film, Buurtcentrum de Schoor, de Nieuwe Bibliotheek, het gebiedskantoor van Gemeente Almere. Verder wordt het gebouw ook bewoont!
Op 2 mei 1977 werd de eerste paal in de grond geslagen, en in 1979 was het gebouw voltooid. Het heeft een karakteristiek uiterlijk, ontworpen door architecten Ron Blom van Assendelft en Jan Koning, met zijn bekleding van Cortenstaal.
Oorspronkelijk was Corrosia bedoeld als een sociaal-cultureel centrum, geheel volgens de visie van late jaren zeventig. Het oorspronkelijke Programma van Eisen sprak van een gemeenschapszaal die geschikt moest zijn voor gesprekken en filmvertoning. Maar in die tijd vonden de beleidsmakers dat Almere nog geen theater nodig had.
Cultureel ambtenaar James Purvis en Thijs Gerretsen, verbonden aan het Projektburo Almere, deelden die mening gelukkig niet. Terwijl de bouw al was begonnen, werd uiteindelijk besloten om de gemeenschapszaal om te vormen tot een volwaardige theaterzaal. Zo kreeg Almere op het laatste moment toch zijn eigen theater. Corrosia is dus het oudste theater van Almere!

Deel dit artikel