Ga direct naar inhoud

Narratives of Nature

Natuur als kunst, of kunst als natuur?

Tijdens de Covid-19-pandemie hebben we de natuur herontdekt. We gingen massaal de paden op, de lanen in, snakkend naar een beetje bewegingsvrijheid. En wat was dat fijn! Meer dan ooit werden we ons bewust van onze (schaarse) natuurlijke omgeving, meer dan ooit zagen we de schoonheid. In de tentoonstelling Narratives of Nature brengt curator Fleurie Kloostra zeven kunstenaars bijeen die ons, op geheel eigen wijze, opnieuw laten kijken naar de natuur. Narratives of Nature is t/m 16 oktober 2021 te zien in Corrosia Expo

Met werk van Julia-Beth Harris, Joeri Borst, Sarah Carlier, Lisa Maartense, Bonno van Doorn, Michèle Matyn en Ai Hashimoto.

Het laatste jaar werd die beweging versterkt door de beperkte bewegingsvrijheid. Ateliers op de academies waren niet meer toegankelijk, net als iedereen moesten veel kunstenaars thuis werken. Op veel graduation shows van kunstacademies zag Kloostra dat aankomend beeldend kunstenaars actief op zoek waren gegaan naar wat nog wél mogelijk is.

In plaats van de natuur te beschouwen als enig overgebleven mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, een fraai decor voor uitje, stelden zij zich open voor de verhalen van de natuur zelf. Waarbij ieder die op zijn of haar eigen manier ‘navertelt’. In haar getransformeerde, kunstzinnige vorm, biedt de natuur zo gelegenheid voor een uitwisseling van ideeën, over onszelf, onze omgeving, onze plaats in die omgeving. Zoals we ons in het bos, in de bergen, op zee of aan het strand verhouden tot de natuur, kunnen we dat ook, maar anders, in de expositieruimte. Kijken we naar natuur als kunst, of naar kunst als natuur?

In de expositie Narratives of Nature laten de kunstenaars ons de natuur telkens op een andere manier en in verschillende vormen bekijken en beleven. Al zo lang de mens bestaat, wordt de natuur in lyrische bewoordingen bezongen. De poëzie van Julia-Beth Harris is stevig geworteld in deze traditie. De zes beeldend kunstenaars laten ons door hun ogen verborgen verhalen ontdekken, soms concreet en confronterend, soms symbolisch en poëtisch. Steeds krijgt de natuur een andere betekenis, telkens onthult zij nieuwe informatie, over haar eigen geschiedenis en die van de mensen die haar betreden. En keer op keer dringt de vraag zich op: is dit kunstwerk van de kunstenaar of van de natuur?

Foto's: Melissa Duijn

Deel dit artikel