Ga direct naar inhoud

FilmKijkClub Almere '23

De nieuwe FilmKijkClub Almere gaat op de Italiaanse toer! Marcel Lenssen selecteerde 4 iconische Italiaanse films voor deze Filmkijkclub. Start in februari '23!

Italiaanse Cinema in de spotlight

Wie kent niet de iconische filmscene met Marcello Mastroianni en Anita Ekberg in de Trevi Fontein uit La Dolce Vita van Fellini? De Italiaanse cinema heeft een rijke historie met een lange rij grote regisseurs en acteurs. Tijdens de Filmkijkclub Almere neemt bekroond toneel-en filmschrijver Marcel Lenssen ons mee op een reis dwars door de boeiende geschiedenis van de Italiaanse film. Op vier zondagen laten we ons meevoeren door het Italiaanse temperament en vergapen we ons aan de Italiaanse natuur en cultuur. Lenssen leidt de films in via een vlog en na afloop nemen we de tijd om onder het genot van een drankje samen de film uitgebreid te analyseren. Ook kunt u in het café daarna lunchen. Deze lunch is niet bij de prijs van een FilmkijkClub abonnement of kaartje inbegrepen.

Programma:
19 februari - La Dolce Vita van Federico Fellini uit 1960
26 maart - Brutti, sporchi e cattivi van Ettore Scola uit 1976
23 april  - Gomorra van Matteo Garrone uit 2008
21 mei  - Le Meraviglie van Alice Rohrwachter uit 2014
Aanvang: 11.00 uur


Vier filmvertoningen met inleidend en omkaderend programma: € 65 / € 32,50 corrosiapas – losse kaarten: € 17 / € 8,50 CorrosiaPas
Aanmelden: kaartverkoop@corrosia.nl of koop je abonnement direct online.

Normaal via deze link.

Met CorrosiaPas via deze link.

Losse kaarten per film kopen kan ook. Dat doe je heel makkelijk via onze online agenda of vanaf een uur voor aanvang aan de kassa.

Iconische film

dolce vita

We trappen af met de iconische film La Dolce Vita van Federico Fellini uit 1960. Op zoek naar sappige roddels en schandalen stort een journalist zich elke nacht in de drukte van Via Veneto in Rome, waar de nachtclubs vol zitten met playboys, filmsterren en hoeren. Fellini, de grootmeester van de Europese film, voert ons mee in een surrealistische mix van nostalgie, fantasie, dromen en circus.

Brutti, Sporchi e Cattivi (1976)

Brutti, sporchi e cattivi (1976) van Ettore Scola
Marcel Lenssen

In een krottenvoorstad van Rome, woont een gezin van vijftien leden in één zelfgebouwde barak. Het gezinshoofd heeft tijdens het werk zijn oog verloren. Dat hij daarvoor een premie van een miljoen lire heeft ontvangen, houdt hij angstvallig voor de rest van de familie verborgen. Wanneer hij verliefd wordt op een prostituee en haar ook nog onderdak verschaft, leidt de afgunst van de familieleden tot drastische daden.

Gomorra

gomorra

Vervolgens rollen we de éénentwintigste eeuw in met het rauwe, veel bekroonde Gomorra uit 2008 van Matteo Garrone. Een maffiafilm die de Godfather laat verbleken en alle glamour rond criminaliteit aan flarden schiet. Tegen de achtergrond van de meedogenloze oorlogen tussen clans volgen we de lotgevallen van de plaatselijke bevolking in Napels die gedoemd is te eten of gegeten te worden.

Le Meraviglie (2014)

Le Meraviglie (2014) van Alice Rohrwachter

Een Italiaans imkersgezin, bestaande uit moeder, vier kinderen en aan het hoofd de Duitse vader Wolfgang, leeft teruggetrokken op het platteland van Umbrië. Voor Wolfgang is het leven zwaar: hij wil de eeuwenoude imkerstraditie voortzetten, maar de lokale overheid stelt steeds hogere eisen aan verantwoorde honing. Zijn oudste dochter Gelsomina onderkent zijn problemen en voelt zich geroepen haar vader bij te staan. Maar Gelsomina is ook een jonge vrouw, die kennis maakt met de hemelse en aardse verlokkingen – helemaal als er een filmteam arriveert om een reclamespot te draaien voor de wedstrijd ‘wonderen van het platteland’.

Moderator Marcel Lenssen

Marcel Lenssen schrijft voor toneel en film. Zijn scenario voor de film Doodslag werd genomineerd voor een Gouden Kalf en heeft een prestigieuze special recommendation Prix Europa gekregen. De door hem geschreven film Hope was de best bekeken Telefilm van 2016. Almeerders kennen hem natuurlijk van Havens eigen buurtsoap De Wasserette. Binnenkort verschijnt zijn eerste roman, Romcom, waarvoor inmiddels al plannen voor verfilming in de maak zijn.

Deel dit artikel