Ga direct naar inhoud

Programma

Koop kaarten
  • donderdag 22 december 20.00 uur - 21.30 uur

TONEELSCHUUR PRODUCTIES / TG OOSTPOOL / ABDEL DAOUD - GESCHIEDENIS VAN GEWELD

Confronterend relaas over hoe diep onze relaties en cultuur van angst en wantrouwen zijn doordrongen.

Édouard loopt na een feestje op kerstavond ‘s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheimzinnige jongen. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboorteland en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen liefkozingen uit en hebben seks. Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool en verkracht hem. De reacties op het dramatische incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Abdel Daoudi regisseert de toneelbewerking van Geschiedenis van Geweld, de tweede autobiografische roman van sterauteur Édouard Louis (o.a. Weg met Eddy Bellegueule).

In een interview over Geschiedenis van Geweld zegt Abdel Daoudi hierover: “De heftigheid van de gewelddadige situatie lijkt in eerste instantie anekdotisch, maar wat ik zo geniaal vind aan dit boek is dat hij deze specifieke gebeurtenis uit zijn eigen leven gebruikt om een ontleding te maken van iets groters, waarbij hij zonder te vergoelijken ver voorbij dader-slachtoffer-dynamiek gaat. Wat mij aantrekt in het stuk is dat het draait rondom de problematiek en het gevaar van klassensystemen. De hardnekkigheid ervan en de gewelddadige uitwassen. Bij Édouard Louis komt dat in dit verhaal qua inhoud, vorm en onderwerp heel knap samen. Hij probeert in het verhaal voortdurend de connectie op te zoeken. Op het moment dat je de ander echt ziet, ga je jezelf herkennen. Dan vallen de systemen weg. Maar wat ziet Édouard vanuit zijn wereld in Reda, en wat projecteert hij? Wat herkent hij en wat vult hij in? Aan de hand van een diversiteit aan stemmen vertelt hij een verhaal dat zowel een persoonlijke als indringende sociale analyse is van volwassen worden, verlangen, migratie en racisme.”

Regie: Abdel Daoudi tekst: Édouard Louis vertaling: Jan Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos bewerking: Nick Bruckman met: Eelco Smits, Lotte Dunselman, Sia Cyrroes dramaturg: Thomas Lamers decor: Marloes van der Hoek en Wikke van Houwelingen kostuums: Dymph Boss licht: Casper Leemhuis coproductie: Toneelgroep Oostpool

Deel dit artikel