Ga direct naar inhoud

Programma

Koop kaarten
  • woensdag 12 oktober 20.00 uur - 21.15 uur

Nastaran Razawi Khorasani - Songs for no one

de Volkskrant ★★★★ 'Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet.'

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je in Songs for no one mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Op basis van telefoongesprekken maakt Nastaran een beeldende solo performance vol duetten, dialogen, gedichten en songs. Met de stemmen van de twee kinderen in de oeroude Perzische taal is Songs for no one een portret van een verborgen samenleving en wordt getoond wat doorgaans onzichtbaar blijft.

Nastaran: “Hoe kan ik mijn podium letterlijk en figuurlijk delen met mensen die daar geen toegang toe hebben? Die vraag vormt mijn onderliggende drive bij dit project. Ik ben me bewust van mijn privileges en voel meer dan ooit de verantwoordelijkheid om me uit te spreken voor zij die dat niet kunnen. Als vluchteling heb ik mijn kindertijd in Iran achtergelaten. In Nederland leef ik in vrijheid, maar identificeer me sterk met de jongste generatie kinderen in Iran nu. Ik wil hun stemmen, die anders niet gehoord worden, laten klinken.”

Wat betekent het om in een dictatuur te moeten leven? Met welke gedachten en hoop houdt de jonge generatie zich staande? Songs for no one gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, over onvrijheid in het dagelijkse leven en over toekomstdromen van vrijheid.

Songs for no one is de winnaar van de BNG Bank Theaterprijs 2021. Uit het juryrapport:

“De penibele situatie van de kinderen, hun ergernissen en grenzeloze ambities weet Razawi Khorasani op indrukwekkende wijze te verbeelden in haar performance met muziek van Jimi Zoet en beelden van Peter van Til. Door de lichte toon van de gesprekken en verkwikkende nieuwsgierigheid wordt de voorstelling ondanks het thema nooit te zwaar. Razawi Khorasani etaleert in Songs for no one haar kwaliteiten als maker, performer en ook interviewer.”

Voor het Radio1 programma Nooit Meer Slapen sprak Nastaran met Pieter van der Wielen over haar voorstelling. Luister het gesprek hier als podcast terug.

Concept, regie, spel Nastaran Razawi Khorasani muziek Jimi Zoet en Nastaran Razawi Khorasani dramaturgie Tobias Kokkelmans scenografie en lichtontwerp Peter van Til (BrotherTill) 

Nastaran Razawi Khorasani (Iran, 1987) is afgestudeerd aan de Toneelacademie
Maastricht. Tijdens het Nederlands Theaterfestival in 2014 won Nastaran de
Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie voor haar rol in
CASH. In 2020 won ze de BNG Bank Theaterprijs en in hetzelfde jaar ontving ze
een nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek.

Deel dit artikel