Ga direct naar inhoud

Programma

Koop kaarten
  • zaterdag 30 oktober 20.30 uur - 22.00 uur

Abattoir Fermé - De Kersenvla

Welzeker, ook de beroemde toneelschrijver Anton Tsjechov had een broer. Of nou ja, een halfbroer. Die ook schrijver was. En de eeuwige nummer twee. Sommige mensen zijn voor die positie geboren en het vergt misschien wel een veel groter talent om dat lot te kunnen dragen.

Tijdens een heel erg late nacht – of een heel erg vroege ochtend – in 1905 komen een gevierde ballerina, een Nederlandse acteur en de grande dame van het Russische theater samen in Wisjni Nowgarad om daar, onder de bezielende leiding van regisseur Ewelina, het kersverse meesterwerk van Danny Tsjechov te repeteren: De Kersenvla. Zie hier de ingrediënten van wat de Vlaamse krant De Standaard “een knotsgekke komedie” noemde.

Liefdesbrief en parodie
Danny is de typische underdog. Hij moet met lede ogen toezien dat de grote Tsjechov er met zijn idee voor De Albatros vandoor gaat, door Anton uitgewerkt tot De Meeuw. Danny’s Tante Olga transformeert volgens dezelfde slinkse truc tot Oom Wanja, en Twee broers en een baby werden Drie zusters. Toegegeven, Anton had de betere titels. Regisseur Stef Lernous maakte van De kersenvla (het toetje dat, de symboliek moge duidelijk zijn, uit Danny’s handen glipt) tegelijkertijd een liefdesbrief aan en een parodie op de theatermaker, en een ode aan het acteren, met een bonte stoet personages. Hij baseert zich losjes op de echte Tsjechov en, in de verte, diens tragische Kersentuin, maar De kersenvla is het product van een ongebreidelde kettingreactie van vrije associaties.

De wereld achter de wereld
Het Mechelse gezelschap Abattoir Fermé, dat eerder hits scoorde met onder andere Tinseltown, tourniquet en Colossus, maakt voorstellingen vanuit een fascinatie voor ‘de wereld achter de wereld’: de geheimen van onze cultuur, de wortels van onze collectieve angsten en de verborgen trauma’s, fantasieën en rituelen van deze tijd.

Info
Aanvang: 20.30 u
Prijs online: € 15 / € 14
Prijs aan de kassa: € 17 / € 16
Studenten/scholieren: € 8
CorrosiaPas: gratis

Deel dit artikel