Ga direct naar inhoud

Programma

  • zaterdag 5 oktober  - dinsdag 5 november 12.00 uur - 17.00 uur

Roos van Geffen - 'Drift' een tentoonstelling onder water

Deze zomer maakte kunstenaar Roos van Geffen een werk over de toekomst van Almere. En wie beter te vragen naar hun visoenen van de stad in 2050 dan de volwassenen van de toekomst. Drift, een tentoonstelling onder water, opent op zaterdag 5 oktober om 15 uur en is te zien t/m 5 november.

Van Geffen nam tienjarigen mee op een wandeling door Almere Haven en vroeg de kinderen wat zij zouden doen als ze burgemeester van Almere waren en wat hun grote angsten en verlangens voor de toekomst zijn. Dit resulteerde in autonome foto-installatie Drift, een groot kunstwerk onder water. In de Marktgracht in Almere Haven zweven 25 indringende portretten van bewoners van Almere, net onder het wateroppervlak. De foto’s zullen langzaam worden aangetast door water en planten en zo door invloeden van de natuur veranderen in abstracte beelden. Documentaire onderzoek De Verzameling Angsten en verlangens / 10x10 jaar bestaat uit een serie analoge zwart-wit portretten en de toekomstvisies van de kinderen.

Kinderen bang voor klimaatverandering
Kunstenaar Van Geffen verzamelt al bijna 20 jaar verlangens en angsten van mensen in verschillende steden en contexten. Door één op één in gesprek te gaan en de tijd te nemen om goed te luisteren bouwt Van Geffen aan een archief van angsten en verlangens die vaak persoonlijk zijn maar ook universele zeggingskracht hebben over de staat waarin de wereld verkeert.

‘Dat het water zo hoog zal zijn als het Weerwater breed is’ en ‘dat de zon de aarde zal opslokken’

Dit zijn enkele van de angsten die Van Geffen optekende tijdens haar wandelingen en gesprekken met tienjarige Almeerders. Het viel de kunstenaar op dat de kinderen die ze sprak grote zorgen hebben over klimaatverandering. Misschien ook niet gek in een stad als Almere die zo’n veertig jaar geleden uit het water werd opgetrokken door menselijk ingrijpen in de natuur. Uit de ruim tweeënhalf uur durende gesprekken die Van Geffen voerde met de tienjarigen kwamen zeer bewuste, scherpzinnige visoenen naar voren. Van Geffen koos daarom kinderen van precies die leeftijd: ‘Kinderen van tien beginnen hun eigen droom- en fantasiewereld in te ruilen voor een meer concrete verstandhouding met de werkelijkheid. Daardoor zijn ze in staat iets op de realiteit te projecteren waar ze nog niet echt weet van hebben, maar dat gevoelsmatig wel waarachtig is en niet enkel fantasie.’


Informatie
Drift is t/m 5 november te zien in de Marktgracht. Bij Corrosia kun je een plattegrond van de route ophalen. De Verzameling Angsten en Verlangens / 10 x 10 jaar en is op zaterdagen tussen 12 en 17 uur gratis te zien op Markt 82.