Ga direct naar inhoud

Programma

Koop kaarten
  • donderdag 28 november 20.30 uur - 22.30 uur

Bo Tarenskeen - Heidegger

HET KWADE DENKEN VAN HEIDEGGER

Prachtig theater over een invloedrijk filosoof, nazi-aanhanger, die ‘wel geïnteresseerd was in denken, maar niet in de mens’, zoals NRC Handelsblad treffend kopte.

Gespleten geest
Een joodse professor herinnert zich zijn vriendschap met Martin Heidegger. Zijn hele leven, zijn hele opvatting van in de wereld zijn, is geïnspireerd op het geniale denken van deze even beroemde als omstreden Duitse filosoof. Heidegger was inspirator van Jean-Paul Sartre en minnaar van Hannah Arendt, vakgenoten, maar ook een bewonderaar van Hitler, nazi. Hoe valt Heideggers geloof in het fascisme te rijmen met zijn invloedrijke inzicht in wat ons verbindt? Wat moet je met deze schijnbaar gespleten geest? ‘Uiteindelijk brengt pas de teruggang in de geschiedenis ons in de buurt van wat tegenwoordig eigenlijk gebeurt’, schreef Heidegger in 1943 in Vom Wesen der Wahrheit.

‘Prachtig solotheater over het kwaad van Heidegger (...) Evenals in zijn eerdere solo’s geeft Tarenskeen op poëtische, ingetogen wijze vorm aan filosofische vragen.’ – NRC ****

Verraderlijke hoofden
Na Eichmann en Kissinger is Heidegger de derde solo die Bo Tarenskeen maakt over het ‘kwade denken’. Het is performancetheater over intelligentie die de mens vermorzelt, over het hoofd dat de wereld verraadt. Dit keer werkt Tarenskeen samen met beeldend kunstenaar Roosmarijn Pallandt. De voorstelling speelt zich af in en tegen de achtergrond van haar natuurfoto’s. Reizend door de woestijnen, oerwouden en bergen van onder meer Japan, Indonesië en Iran onderzoekt Pallandt hoe de structuur van een landschap zich manifesteert in de structuur van ons handelen, ons gedragen, ons herinneren.

Bo Tarenskeen
Bo Tarenskeen (1981) is toneelspeler, schrijver, regisseur en medeoprichter van Theater Na de Dam, waarbij elk jaar op 4 mei om 21.00 uur theatervoorstellingen over of naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog worden gespeeld. Hij studeerde taalfilosofie en politieke wetenschappen in Amsterdam, Potsdam en Berlijn en volgde dankzij een beurs van de VandenEnde Foundation de Regieopleiding aan het RITS in Brussel.

Prijs toegangskaarten: € 17 / € 15, online € 16 / € 14
Thematip: The missing picture op 29.11