Ga direct naar inhoud

Programma

  • zaterdag 5 oktober 19.30 uur - 23.00 uur

Proeven aan de toekomst van Haven: opening kunstproject Roos van Geffen en keukentafelgesprek

Na 40 jaar wordt Almere Haven stap voor stap vernieuwd. Er zijn plannen gemaakt en er wordt al verbouwd en gebouwd. Maar hoe ziet de toekomst van Haven er eigenlijk uit?

Er komt dit najaar een beweging op gang om het hart van Haven, de binnenste vier wijken, te vernieuwen. De politiek heeft daarvoor het initiatief genomen, maar de plannenmakerij en de uitvoering ligt in handen van velen.
Daarom zijn er drie avonden - twee in Corrosia, een in Bivak - waar we cultuur van bewoners delen, er sprekers zijn over trends in wonen, leven, winkelen etc. en Havenaren kunnen dromen over hoe onze toekomst er uit kan zien.

Programma 5 oktober 
Deze avond start met de opening van het kunstwerk dat kunstenaar Roos van Geffen deze zomer maakte door met tienjarige Havenaren te praten over hun toekomstideeën. Zij zijn immers de dromers, de activisten en de bouwers van de toekomst van Haven.

Sprekers
• Reimar von Meding, architect, duikt in onze toekomst van bouwen en wonen. Hij weet op aansprekende manier te vertellen wat ons te wachten staat.
• Berci Florian en Jan Poolen hebben Haven leren kennen omdat zij meededen aan een prijsvraag over wonen en zorg (Prijsvraag Who Cares). Zij ontwikkelden het idee van een ‘Samenredzame Wijk’ en delen dit idee met het publiek. Het is een mogelijk antwoord op de minder beschikbare zorg in onze wijken van de toekomst.
Na deze verhalen, wisselen sprekers en publiek aan een ‘keukentafel’ op het podium uit wat zij verwachten, hopen en dromen van de toekomstige vernieuwing van Haven.
Als toetje van de avond vertoont Corrosia Citizen Jane: Battle for the city, een Engelstalige (niet ondertitelde) documentaire over activist Jane Jacobs die zich sinds de jaren ’50 sterk maakte voor een leefbare stad.

Citizen Jane: Battle for the city
De Amerikaans-Canadese schrijver en activist Jane Jacobs (1916-2006) begon haar carrière als journalist en groeide in de jaren vijftig en zestig uit tot een invloedrijk activist met voor die tijd behoorlijk controversiële ideeën over stedenbouwkundige ontwikkelingen en stadsplanning. Zij zag dat de zogeheten stadsvernieuwing meer kapotmaakte dan verbeterde en bracht buurtbewoners in beweging om te protesteren tegen onteigening. In haar boek The Death and Life of Great American Cities schrijft ze dat de stad haar vitaliteit en het welzijn en de veiligheid van haar bewoners vooral ontleent aan de diversiteit van mensen en activiteiten in de straten. De film is samengesteld uit een schat aan beeldmateriaal van de jaren twintig tot nu en interviews met tijdgenoten en deskundigen, en geeft zo een breed overzicht van dilemma’s en mogelijkheden in de moderne stad.

Tijden: 19.30 - 23.00 uur
Toegang: gratis

Kijk hier voor het programma van 24 september in Corrosia en hier voor het programma van 9 oktober in Bivak.