Ga direct naar inhoud

Programma

Koop kaarten
  • zondag 19 mei 15.30 uur - 17.30 uur

LIT! - Met schrijvers van 'Zwart'

PRATEN OVER SCHRIJVEN

In samenwerking met diversiteitsplatform Avanti organiseert Corrosia een nieuwe serie literaire zondagmiddagen. Tijdens LIT! verkennen bekende schrijvers en publiek samen boeken met actuele thema's.

In deze aflevering spreken we met schrijvers uit de bundel Zwart, de eerste bundel met Afro-Europese literatuur uit Nederland en België. De verhalen van de achttien schrijvers in het boek gaan over verschillende maatschappijkritische genres en onderwerpen, met de ‘Afropese’ identiteit als rode draad. Zo kijkt de Ethiopisch-Belgische Melat Nigussie kritisch naar haar relatie met een witte man, schrijft historicus Heleen Debeuckelaere een verhaal over haar angststoornis en vraagt journalist Clarice Gargard zich af wat goed en kwaad betekent in haar terugblik op een ontmoeting met de Liberiaanse oorlogsmisdadiger Charles Taylor, met wie haar vader ooit samenwerkte.

Deze bundel was nodig, legt een van de samenstellers, Ebissé Rouw, uit: 'Als er al aandacht is voor Afrikaanse schrijvers zijn het óf witte Zuid-Afrikanen als Coetzee of is het vertaalde literatuur van Afrikanen in de Verenigde Staten. Maar door de toenemende migratie vanuit Afrika naar Europa zijn die perspectieven niet meer voldoende. We hebben schrijvers nodig die vanuit het Afro-Europese perspectief onze werkelijkheid weergeven.'

Lees hier meer over de schrijvers van Zwart >>