Ga direct naar inhoud

Programma

Koop kaarten
  • zaterdag 23 maart 20.30 uur - 22.00 uur

Mugmetdegoudentand - Sociaal Kapitaal

Nederland, het land van de kansen! Het land waar niemand in de goot hoeft te belanden als je een beetje je best doet. Toch?

Arthur en Wilma zijn laagopgeleid en kansarm, maar niet van plan om op te geven. Bij hun poging om uit het dal te klimmen vinden ze allerlei hulpverleners op hun pad om hen te ondersteunen. Maar kunnen die eigenlijk wel helpen? Of zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun successen en mislukkingen?

Losers van de maatschappij
Na het succesvolle Superkapitalisten maken theatermakers Eva Marie de Waal en Sieger Sloot een nieuwe voorstelling in samenwerking met Mugmetdegoudentand. Waar ze in Superkapitalisten de neoliberale winnaarsmentaliteit van Ayn Rand onderzochten, richten ze zich nu op de gevolgen daarvan en op de zogenaamde ‘losers’ in onze maatschappij. Hoe ver, en ten koste van wat gaan ze om zichzelf en hun kinderen alle kansen te geven?

Ayn Rand zegt: ‘Egoïsme is goed; ieder mens zou egoïstisch moeten zijn. Als iedereen alleen zou doen wat voor hem het beste is, is dat het beste voor de wereld’. In hun nieuwe voorstelling Sociaal Kapitaal gaan de makers nu op zoek naar de tegenhanger daarvan: ‘De mens is een sociaal dier; een dier dat groeit door wezenlijk contact met anderen; zonder sociaal contact zijn we allemaal losers.’ Sociaal Kapitaal is een geestige, onthutsende en actuele voorstelling. 

Sociaal Kapitaal is een mooi, licht satirisch theaterstuk over het wel en wee van een probleemgezin. De regie van Marlies Heuer is op een lichte manier bevreemdend en Bauke Moerman componeerde een sterke soundscape, waarin ijle muziek en omgevingsgeluiden samenvallen. - De Volkskrant (★★★☆☆)

Tekst en spel: Eva Marie de Waal en Sieger Sloot
Regie: Liliane Brakema
Muziek: Bauke Moerman

Sociaal Kapitaal is een samenwerking van mugmetdegoudentand en mugmetdevuurvliegen. Onder de noemer 'mugmetdevuurvliegen' begeleidt mugmetdegoudentand een aantal aan de groep verwante jonge acteurs, schrijvers en regisseurs.

Prijs toegangskaarten: € 17 / € 15, online € 16 / € 14
na afloop: Ontmoet de makers!