Ga direct naar inhoud

Programma

Koop kaarten
  • zaterdag 2 februari 20.30 uur - 22.00 uur

Toneelschuur Producties - De koning sterft

EEN VORSTELIJKE DOOD

Een absurdistische klassieker van Ionesco, met onder andere Abke Haring, die eerder een Theo d’Or won voor haar rol als Hamlet.

Ontkenning
Koning Berenger I stapt monter uit bed. Om dan te horen te krijgen dat hij vandaag zal sterven, en dat met hem zijn hele koninkrijk én de hele wereld voorgoed van het toneel zullen verdwijnen. Twee koninginnen staan aan zijn zijde richting zijn einde. Maar de koning geeft niet zomaar toe, hij volhardt steeds meer in zijn wanhopige ontkenning.

Absurdistisch echt
Regietalent Olivier Diepenhorst blaast klassiekers graag nieuw leven. De koning sterft is gebaseerd op het gelijknamige, absurdistische én tot op zekere hoogte autobiografische toneelstuk van Eugène Ionesco. In 1962 was Ionesco ernstig ziek. Hij was gedwongen zijn mogelijke dood onder ogen te zien en verwerkte zijn gedachten daarover tot dit intrigerende werk. De voorstelling wordt gespeeld door Jip van den Dool, Abke Haring (winnares van Theo d’Or voor haar rol van Hamlet in Hamlet vs Hamlet in 2014!) Krisjan Schellingerhout en Imke Smit.

Diepenhorst over De koning sterft: “Met het sterven van de koning, verdwijnt ook alles wat hij ooit gedacht, gevoeld of waargenomen heeft. Want waar zou het kunnen blijven? Als kind al kon ik mijn hoofd breken over de absurditeit van ons eigen bestaan en was ik gefascineerd door de vraag waarom er überhaupt ‘iets’ is in plaats van ‘niets’. Ik vind het mooi hoe Ionesco in het schemergebied tussen leven en dood op zoek gaat naar hoe we moeten omgaan met de wetenschap dat we er ooit niet meer zullen zijn.”

Prijs toegangskaarten: € 17 / € 15, online € 16 / € 14
na afloop: Ontmoet de makers!