Programma

  • zaterdag 23 juni  - zaterdag 22 september 12.00 uur - 17.00 uur

Daan den Houter - Acht Uur / Eight Hour

SLOW ART

Geen slow food maar slow art in Corrosia deze zomer: de Rotterdamse kunstenaar Daan den Houter gaat de tijd vertragen in Corrosia Expo.

Waardevol of niet?
Voor de zomerexpositie geven we dit jaar ruim baan aan Daan den Houter. In zijn kunstwerken cirkelt Daan voortdurend rond de begrippen ‘waarde’ en 'tijd. Wanneer krijgt iets waarde, inhoudelijk dan wel financieel? En in het verlengde daarvan: wanneer is iets kunst?

Lijn per uur
Door te spelen met tijd wordt de vraag wat waardevol is (en dus niet waardeloos of zonde) nog scherper gesteld. In Los Angeles maakte Daan den Houter een prachtige serie ‘8 uur-tekeningen’: acht korte lijnen in exact één uur per lijn getekend. Dit project vormt het uitgangspunt voor zijn tentoonstelling in Corrosia Expo. Daan maakt zo van een ‘kunstenaarsdag’ een werkdag als die van jou en mij en zet die tijd bovendien letterlijk om in iets tastbaars. Maar tegelijkertijd werkt hij ook heel traag, een uur per lijntje. Eigenlijk staat hij stil en ontstaat er iets door niks te doen.

Daan den Houter
Daan den Houter studeerde Artificial Intelligence in Utrecht alvorens hij naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in den Haag ging. Het bezig zijn met kunstmatige intelligentie heeft het besef gevoed dat onze menselijke blik op de wereld altijd subjectief is en dat er niet één waarheid bestaat. Eerder plakte hij muntgeld in stoeptegels van een achterstandswijk en verkocht hij zestien gesigneerde ijzeren kubussen waarbij in slechts één kubus 50 gram puur goud verborgen zit (Keep on Dreaming 2017). Een schilderij smolt (Ice Paintings), een ander vergankelijk project bestond uit het uitstrooien van 15.000 1-centmunten voor de uitgang van een druk metrostation in Lissabon om acht uur ’s ochtends. Behalve autonoom werk maakt Daan ook veel objecten in een sociale context, zoals de letterlijk hoge High Tea Table, die je al picknickend een ander perspectief op de omgeving geeft.

Extra: Expositie voor 1 Dag
Als onderdeel van Acht Uur / Eight Hour organiseert Daan den Houter samen met inwoners van Almere op de Markt een publieke interventie in het kader van Expo voor 1 Dag op 21 juli. Wilt u meedoen? Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten!

Opening za 23.06 om 16 u. T/m 22/9. Di-za 12-17 u en een uur voor aanvang van films en voorstellingen / gratis / elke zaterdag om 13 u en 15 u gratis rondleiding.