Programma

  • zaterdag 23 juni  - zaterdag 22 september 12.00 uur - 17.00 uur

Daan den Houter - Acht Uur / Eight Hour

SLOW ART

Geen slow food maar slow art in Corrosia deze zomer: de Rotterdamse kunstenaar Daan den Houter gaat de tijd vertragen in Corrosia Expo.

Waardevol of niet?
Voor de zomerexpositie geven we dit jaar ruim baan aan Daan den Houter. In zijn kunstwerken cirkelt Daan voortdurend rond de begrippen ‘waarde’ en 'tijd. Wanneer krijgt iets waarde, inhoudelijk dan wel financieel? En in het verlengde daarvan: wanneer is iets kunst?

Lijn per uur
Door te spelen met tijd wordt de vraag wat waardevol is (en dus niet waardeloos of zonde) nog scherper gesteld. In Los Angeles maakte Daan den Houter een prachtige serie ‘8 uur-tekeningen’: acht korte lijnen in exact één uur per lijn getekend. Dit project vormt het uitgangspunt voor zijn tentoonstelling in Corrosia Expo. Daan maakt zo van een ‘kunstenaarsdag’ een werkdag als die van jou en mij en zet die tijd bovendien letterlijk om in iets tastbaars. Maar tegelijkertijd werkt hij ook heel traag, een uur per lijntje. Eigenlijk staat hij stil en ontstaat er iets door niks te doen.

Daan den Houter
Daan den Houter studeerde Artificial Intelligence in Utrecht alvorens hij naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in den Haag ging. Het bezig zijn met kunstmatige intelligentie heeft het besef gevoed dat onze menselijke blik op de wereld altijd subjectief is en dat er niet één waarheid bestaat. Eerder plakte hij muntgeld in stoeptegels van een achterstandswijk en verkocht hij zestien gesigneerde ijzeren kubussen waarbij in slechts één kubus 50 gram puur goud verborgen zit (Keep on Dreaming 2017). Een schilderij smolt (Ice Paintings), een ander vergankelijk project bestond uit het uitstrooien van 15.000 1-centmunten voor de uitgang van een druk metrostation in Lissabon om acht uur ’s ochtends. Behalve autonoom werk maakt Daan ook veel objecten in een sociale context, zoals de letterlijk hoge High Tea Table, die je al picknickend een ander perspectief op de omgeving geeft.

Openingstijden: di-za 12-17 u en een uur voor aanvang van films en voorstellingen / gratis / elke zaterdag om 13 u en 15 u gratis rondleidingen

_______________________________________________________________________________________________

Livestream in Corrosia Expo
Gedurende de expositie tekent Den Houter op 4 juli, 18 juli, 10 augustus, 1 september en 13 september live acht-uur-tekeningen vanuit zijn atelier. Deze vijf dagen staan symbool voor de standaard 40-urige werkweek. Dit proces is te volgen in Corrosia Expo en via deze link.

___________________________________________________________________________________________________

VACATURE

Voor de Acht-uur-fabriek is Daan den Houter op zoek naar:

MEDEWERKERS voor 28, 29 en 30 augustus

Lijkt het jou wat om voor een kunstenaar te werken, kunst te produceren en onderdeel te zijn van een project over tijd, waarde en kunst? Ben je op zoek naar een uitdaging en wil je een centje (bij)verdienen? Dan is dit de vacature voor jou! Klik op deze link voor meer informatie.