Ga direct naar inhoud

Film

Koop kaarten
  • zaterdag 11 januari 2020 20.30 uur - 22.00 uur

Theater Rotterdam: Boogaerdt/VanderSchoot & Touki Delphine - Botanical Wasteland

In de toekomst zal de mens niet meer het centrum van de schepping zijn, maar gelijkwaardig aan natuur, objecten en techonologie. Erg hoeft dat niet te zijn. Kwestie van aanpassen.

‘Een voorstelling die elke beschrijving tart,’ schreef de Volkskrant over Botanical wasteland. Een waar woord. Het project van Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot houdt het midden tussen theater, installatie, opera, video en performance en ook de ‘personages’ zijn vreemde, hybride wezens. Mensachtig, maar net zo goed dierlijk. Of chemisch. Neem plaats aan een technologisch kampvuur, wees getuige van een nieuwe evolutie in een even weelderige als angstaanjagende jungle. Waarin de grenzen tussen mens, dier, natuur, object en technologie vervagen, met elektriciteitssnoeren als lianen en bomen waaraan groene petflessen groeien.

Niet-menselijk tijdperk
Botanical Wasteland is het eerste luik van de nog te voltooien trilogie Future fossils, een meerjarig kunstproject waarin Boogaerdt en Van der Schoot de rol van de mens in een ‘niet-menselijk’ tijdperk onderzoeken. “We zijn natuurlijk al technologische wezens vanaf het moment dat we een steen oppakten en vuur maakten... We zijn cyborgs, vergroeid met onze smartphones”, zegt Van der Schoot. Door de dominante rol van technologie zijn we zelf tot onderdeel ervan geworden, en allang niet meer het centrum van de schepping. Hoe gaan we daarmee om?

Hoopvol
Achter de vaak maffe scènes – bijvoorbeeld een half-menselijk insect dat verlekkerd lurkt aan een flesje landbouwgif – schuilt natuurlijk de ecologische rampspoed die wij zelf hebben gecreëerd. Botanical wasteland is kritisch, maar biedt ook hoop, uitzicht op nieuwe mogelijkheden, een nieuwe lente. Wel een ándere lente.

Boogaerdt en Van der Schoot werden bekend met theaterperformances waarin zij de dominante rol van de beeldcultuur in onze samenleving belichtten. Voor Botanical wasteland zochten zij samenwerking met trio Touki Delphine (Bo Koek, Rik Elsgeest en John van Oostrum), makers van multimediaal muziektheater waarin alles wat maar geluid kan maken wordt gebruikt. Tijdens het creatieproces van de voorstelling ontstond een symfonische soundscape.

Prijs toegangskaarten: € 17 / € 15, online € 16 / € 14
Thematip: de film Climax (16+) op vrijdag 10 januari

Credits
Co-creatie: Boogaerdt/Vanderschoot & Touki Delphine
Regie: Bianca van der Schoot
Muzikale compositie: Touki Delphine
Spel: Suzan Boogaerdt, Niels Kuiters, Dalton Jansen, Bo Koek, John van Oostrum
Decoradvies: Marloes en Wikke
Animatie: Rodrik Biersteker
Voice: Elsa May Averill
Lichtontwerp: Axel Dikkers
Kostuums: Lotte Goos
Regieassistentie: Koen van Etten

Theater Rotterdam presenteert Botanical wasteland in coproductie met Touki Delphine.