Theaterkijkclub Almere

Wil je meer uit een voorstelling halen? Sluit je dan aan bij de Theaterkijkclub Almere. Na een succesvolle eerste ronde in 2016 organiseren Corrosia Theater, Expo en Film en Kunstlinie Almere Flevoland de cursus in 2017 opnieuw.

Samen bezoeken de deelnemers acht bijzondere theaterproducties, afwisselend in Corrosia Theater, Expo & Film en Kunstlinie Almere Flevoland. Voorafgaand aan de voorstelling krijg je alles te horen over de achtergrond en de inhoud ervan en ontmoet je de makers. Met de Theaterkijkclub Almere leer je naar een voorstelling te kijken, krijg je inzicht in de laatste ontwikkelingen en de geschiedenis van theater en word je op de hoogte gebracht van wat er te zien is in grote en kleine theaters in Nederland. Een exclusieve inkijk in de actuele Nederlandse theaterpraktijk dus!

De Theaterkijkclub Almere is van start gegaan op 21 maart 2017 met de voorstelling Paaz van Yora Rienstra in KAF.

De komende geselecteerde voorstellingen zijn:
- zaterdag 7 oktober, Het Script van Kassys in Corrosia Theater, Expo & Film (Almere Haven). Aanvang Theaterkijkclub 19.30 u (Corrosia);
- zaterdag 4 november, Victor of de kinderen aan de macht van Dood Paard in Corrosia Theater, Expo & Film (Almere Haven). Aanvang Theaterkijkclub 19.30 u (Corrosia);
- donderdag 23 november, The Nation van Het Nationale Theater in het KAF (Almere Stad). Aanvang Theaterkijkclub 17 u (KAF);
- zaterdag 9 december, Dad van Nasrdin Dchar in het KAF (Almere Stad). Aanvang Theaterkijkclub 19.30 u (KAF).

Aanmelden voor de Theaterkijkclub is niet meer mogelijk.

Hieronder lees je meer over de eerste vier geselecteerde voorstellingen van de tweede helft van de Theaterkijkclub Almere.

zaterdag 7 oktober – 20:30 uur – Het Script van Kassys
locatie: Corrosia Theater, Expo & Film (Almere Haven)

In Het Script vinden we op het podium zes acteurs die gelijktijdig dezelfde solo uit hetzelfde script moeten spelen. We zien een groep en toch is er geen direct contact. Een bizarre situatie, die bij Kassys ongetwijfeld uiterst interessante gevolgen gaat krijgen. Want hoewel ieder zijn eigen ding doet, stellen toevallige ontmoetingen en behoefte aan interactie de trouw aan het script op de proef. Kunnen de zes ontsnappen aan ons aller existentiële eenzaamheid? De voorstelling laat niet alleen zien hoezeer ‘vertolkingen’ van een rol kunnen verschillen, maar maakt ook de frustratie van het ‘langs elkaar heen leven’ zichtbaar.

zaterdag 4 november – 20:30 uur - Victor of de kinderen aan de macht van Dood Paard
locatie: Corrosia Theater, Expo & Film (Almere Haven)

‘Er zijn geen kinderen meer, er zijn nooit kinderen geweest.’

Roger Vitrac schreef Victor of de kinderen aan de macht in 1928 als een nauwelijks verhulde frontale aanval op het burgerlijke gezinsleven.

Victor viert zijn negende verjaardag en beslist om niet langer het voorbeeldige kind te zijn. Hij besluit het vloerkleed onder de tafel vandaan te trekken, de poten onder de stoelen vandaan te zagen, het laken abrupt van het bed te trekken. Victor speelt met zijn zesjarige vriendinnetje op hilarische wijze het overspel tussen zijn vader en haar moeder na. De volwassenen verstijven van schaamte en ongemak. Manipulerend en provocerend ontmaskert Victor gedurende het stuk de kleinburgerlijkheid, het bedrog en het gehuichel van de ouders. De façade valt in stukken en de volwassenen proberen vertwijfeld de scherven bij elkaar te zoeken maar bij iedere stap valt hun leven verder uit elkaar.
Aan het eind van het stuk en dus ook aan het einde van Victors verjaardag zijn de schellen van de ogen gevallen, ligt het overspel op straat, is er geen weg terug, is het zesjarige vriendinnetje van huis weggelopen en heeft haar vader zich opgehangen en besluit Victor te sterven. De kinderen zullen niet, zoals afgesproken, binnen de lijntjes kleuren. Ze schieten de volwassenen recht in hun kruis!

Dood Paard © Kuno Bakker

donderdag 23 november – 18:00 uur - The Nation van Het Nationale Theater
locatie: KAF (Almere Stad)

Terwijl in Den Haag de eerste paal wordt geslagen voor de nieuwe, hypermoderne stadswijk Safe City, verdwijnt in de Schilderswijk de elfjarige Ismaël. Wat is de rol van de politie hierin? Weet zijn radicaliserende broer meer over zijn huidige verblijfplaats? Of zijn moeder, die een omstreden wijnbar voor moslima’s in de wijk wil openen? En wat is de rol van zijn pleegouders, met hun uitstekende contacten in de Haagse politiek? Bevolkingsgroepen en gezinsleden staan al snel lijnrecht tegenover elkaar maar de belangrijkste vraag is nog steeds: waar is Ismaël? The Nation is als een Netflixserie-op-toneel. In zes afleveringen zie je het verhaal van de zoektocht naar Ismaël en worden alle mysteries opgehelderd.

The Nation © Het Nationale Theater

zaterdag 9 december – 20:30 uur - Dad van Nasrdin Dchar
locatie: KAF (Almere Stad)

Hoe bereid je je voor op nieuw leven waar je volledig verantwoordelijk voor bent? Een onschuldig leven, in deze tijd? Hoe pak je dat het beste aan? Het vaderschap is voor Nasrdin ook een confrontatie met zijn roots en hoe belangrijk die voor hem zijn. Welke elementen van het land, de cultuur, het geloof van zijn ouders - al die dingen die hij zo vanzelfsprekend heeft meegekregen in zijn opvoeding ‐ gaat hij overdragen aan zijn kind? DAD is een avond met de energie van een aanstaande vader. Het ene moment is hij in de wolken is en het volgende doodsbang voor de wereld waarin hij zijn kind ter wereld laat komen. Toekomstige papa’s opgelet! Struggle jij ook met dezelfde vragen? Kom dan langs en ga samen met Nasrdin in gesprek over het vaderschap!

Dad © Nasrdin Dchar

Voorstellingen seizoen 2016-2017
zaterdag 13 mei – 20:30 uur – Onschuld van De Roovers (Corrosia Theater, Expo & Film)

dinsdag 18 april – 20:30 uur - EXPLORER / Prometheus ontketend van Urland (Corrosia Theater, Expo & Film)

dinsdag 4 april – 20:30 uur - Wie is er bang voor Virginia Woolf? (KAF)

dinsdag 21 maart – 20:30 uur - Paaz van Yora Rienstra (KAF)