Ga direct naar inhoud

TEAM FRANC 2020

Terug naar Archief

Welke kunst kiest een uitvaartonderneemster, een energieadviseur of een zorgmedewerker?

Inwoners van Almere bewijzen al 7 jaar dat kunst voor het grote publiek niet simpel hoeft te zijn. TEAM FRANC, een expo met meerstemmig curatorschap en burgemeester Franc Weerwind als team captain, biedt Almeerders een stoomcursus kunstkijken en –selecteren. In samenwerking met initiatiefnemer en curator Fleurie Kloostra stellen deze kersverse gastcuratoren een expositie samen met net afgestudeerd kunsttalent. TEAM FRANC – Graduation Show 2020 was bij ons te zien van 17 november 2020 t/m 17 april 2021.


Dat kunst toegankelijk moet zijn om een groot publiek te bereiken is een misvatting. Dat blijkt elk jaar weer uit het succes van deze expo. TEAM FRANC is een belangrijk onderdeel van Corrosia’s missie om kunst en sociale ontmoeting te verbinden. Inwoners uit de stad Almere cureren zelf in samenwerking met professionals uit de kunstwereld. Zo bereiken thema’s als gendergelijkheid en diversiteit moeiteloos een groot publiek en komen er soms bij een expo wel 36 schoolklassen met dit werk in aanraking. TEAM FRANC haalt experimentele kunst naar Almere, bereikt een breed publiek en investeert in toekomstige kunstharten.
Kunstenaars komen vaak voor het eerst in Almere, er ontstaan vriendschappen voor het leven tussen kunstkiezer en kunstenaar, soms wordt er wat aangekocht en vaak is het een eerste keer dat ze hun werk buiten de academie presenteren. Afstuderende kunstenaars van bijna alle academies in Nederland reageerden dit jaar op Corrosia’s open call. We ontvingen inzendingen vanuit Groningen tot Breda, van design, games en architectuur tot schilderkunst, animatie en film. Almeerders Anja, Claartje, Dewi, Frans, Masja en Marco selecteerden op basis van vorm, emotie en herkenning. Thema’s als representatie en verbeelding speelden een belangrijke rol in hun keuze. Zo bestaat de tentoonstelling uit de kleurrijke portretten van Shreya de Souza (fotografie, Gerrit Rietveld Academie), die mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap vastlegde, abstracte naakten van Saulius Nuabaras (expanded painting, Gerrit Rietveld Academie), magisch realisme van Jessica Nap (fotografie, KABK), de toekomstcollages van Lois Notebaart (fotografie, FotoAcademie), een interactieve installatie van Alma van de Burgwal (architectural design, Gerrit Rietveld Academie) en het documentaire fotoproject over Cowboy Kees van Sabine Rovers (fotografie, KABK).

Bekijk hier de brochure van deze expo

TEAM FRANC 2020 is compleet

De afgelopen maanden onderzochten, bekeken en lazen Almeerders Anja, Claartje, Dewi, Frans, Marco en Masja alle inzendingen die binnenkwamen. Met kijktips van curator Fleurie Kloostra op zak aan hen de moeilijke taak TEAM FRANC - Graduation Show 2020 samen te stellen. Na rijp beraad kozen ze voor het werk van: Alma van de Burgwal, Jessica Nap, Lois Notebaart, Saulius Nuobaras, Sabine Rovers en Shreya de Souza.

Video 1 - Anja
Als klein meisje schilderde en tekende Anja ontzettend graag. Toen wist ze al: 'hier wil ik later iets mee doen!'. Toch twijfelde ze nog even tussen de kunstacademie of echt de grafische kant op. Het werd de grafische opleiding. Jarenlang werkte ze als zelfstandig graficus, maar in 2013 besloot ze het roer om te gooien en een heel ander werkterrein te kiezen. Nu heeft ze haar eigen uitvaartonderneming. Hier en daar doet ze ook nog wat grafisch werk. Voor Anja betekent kunst kleur geven aan de maatschappij. Het is een manier waarop mensen emoties kunnen uiten. Kunst kunnen maken is een vorm van vrijheid, die ook nog eens verbindt. Anja vindt het ontzettend belangrijk dat Almere jonge mensen structureel steunt en stimuleert om zichzelf te ontwikkelen. Ook op het gebied van kunst en creativiteit.

Video 2 - Claartje
Stel je eens voor, je bent een jaar of zes en gaat naar vioolles in De Voetnoot. Wanneer je door de gangen loopt, kom je allerlei kunst tegen die een enorme indruk op je maakt. Niet alleen om hoe de werken eruitzien, maar vooral ook om de plek waar de stukken tentoongesteld staan. Namelijk, in de gang. Dit overkwam Claartje, het is haar allereerste herinnering aan kunst. Kunst gaat volgens haar om beleving. De kunstenaar beleeft het anders dan de persoon die het werk bewondert. In een stad als Almere is het belangrijk om kunst te gebruiken om de geschiedenis te laten zien en te vormen. Het zorgt voor eenheid en verbinding.

#TEAMFRANC - Anja
#TEAMFRANC - Claartje

Video 3 - Frans

Samen met zijn ouders en een appel voor onderweg stapte hij als kleine jongen regelmatig in de trein voor een leuk dagje uit. Wat wordt er dit keer bezocht? Een beeldentuin of toch een museum vol schilderijen?

'Hele dagjes uit waren het', vertelt Frans. Als kind heeft hij menig musea van binnen en buiten gezien. Vandaag de dag vindt hij kunst nog steeds fijn om zich in te verdiepen en om naar te kijken. 'Het verhaal achter het kunstwerk is er vaak niet meteen aan af te lezen, je moet je erin verdiepen. Kunst zorgt voor verbeelding en zorgt ervoor dat een stad niet zo eentonig is'.

Video 4 - Masja

Schilderkunst is er met de paplepel ingegoten. Niet letterlijk natuurlijk. Als klein meisje was Masja al enorm gefascineerd door de schilderkunst die bij haar ouders thuis hing. Kunst behoort volgens haar dan ook tot de extra leuke dingen van het leven.

'Het zet je aan tot denken. Kunst zorgt in Almere voor een verrassingselement en verbinding. En dat is precies wat een stad nodig heeft, zeker wanneer de bewoners niet met elkaar zijn opgegroeid.'

Video 5 - Marco

Toen wij langsgingen bij Marco had hij voor de video kleding aangetrokken van zijn favoriete kunstenaar. Als tiener ontwikkelde hij een grote interesse in het maken van meubels en haalde hij hoge cijfers voor kunstvakken. Moderne kunst is helemaal zijn ding.

'Kunst zorgt ervoor dat mensen zich kunnen uiten en kunst geeft ruimte en rust. Almere is een stad waar kunst nodig is, het maakt de stad vrolijker, aantrekkelijker en leuker om te ontdekken. En hoe meer kunst, hoe meer mensen we van buiten de stad kunnen trekken.'

Video 6 - Dewi

Met een potlood of penseel in de hand bracht zij haar dagen door. Haar opa en oma stimuleerde haar enorm om creatief bezig te zijn. Door bezig te zijn met kunst kan Dewi haar gevoel onder woorden brengen, zonder woorden te gebruiken. 'Het gevoel van herkenning ontstaat bij het bekijken van andermans kunst. Een jonge stad als Almere, mét veel creatieven, vraagt om veel kunst en cultuur. Het geeft karakter en kleur aan de stad.'

Terugblik oproep Almeerders 2019

In 2019 was projectleider Sophie Dogterom te gast bij Omroep Flevoland om deze speciale expo onder de aandacht te brengen. Burgemeester Franc Weerwind is ook kort aan het woord om te benoemen wat hij zo bijzonder vindt aan TEAM FRANC.

Deel dit artikel