Ga direct naar inhoud

TEAM FRANC

TEAM FRANC - Graduation Show 2021 / ZA 6 NOV t/m ZA 29 JAN 22'

De keuze van de mensen om ons heen
Ons paradepaardje, dat is TEAM FRANC. Al acht jaar bepalen Almeerders zelf wat zíj de topstukken vinden van de afstuderende studenten op zes Nederlandse kunstacademies. Dat leidt tot verrassende keuzes, speels, fantasievol en kleurrijk.

Deze in Nederland unieke, democratische manier van een tentoonstelling cureren past in de opdracht die Corrosia zichzelf heeft gesteld: kunst verbinden met sociale ontmoeting. Door samen te werken met professionals uit de kunstwereld, willen we begrip en enthousiasme stimuleren voor kunst, óók of misschien wel juist experimentele en onbekende. En dat lukt! Almeerders zijn benieuwd naar de keuze van de mensen om hen heen. Want wat kiest de buurman of, dit jaar, een student, een gepensioneerd bloemist en een fotograaf uit Almere. Tijdens eerdere edities bleek dat door hun inbreng niet alleen bijzondere kunstwerken, maar ook actuele thema’s als gender, diversiteit, klimaat en inclusie moeiteloos door een groot publiek werden opgepikt.

Ook dit jaar zijn er weer kersverse kunstenaars die na voltooiing van hun studie de kunstwereld in zijn gestapt. Een van de eerste haltes: Corrosia Expo. Voor het zover is, hebben drie Almeerders een stoomcursus kunstkijken gekregen. Dit jaar – de laatste editie van TEAM FRANC – waren dat Kees, Nova en Paul. Daarna begon de puzzel van het wikken en wegen, discussiëren en selecteren. Burgemeester Franc Weerwind trad op als team captain en curator Fleurie Kloostra als gids. Met als resultaat een expositie van de meest ontroerende, intrigerende of verwarrende kunstwerken in Corrosia Expo.

Binnenwereld en buitenwereld
Dit jaar kozen Nova Eeman, Kees Tak en Paul Brouns voor werken van Guglielmo, Hagar Schuringa, Judith Reijnders, Livia Claesson, Myrthe Triepels, Qiran Xu. Sommigen gunnen ons een blik in hun ziel, met werken die zeer persoonlijke ervaringen en gevoelens van kwetsbaarheid en verdriet laten zien. Schilderijen van oud kinderspeelgoed dat ambivalente gevoelens oproept, droombeelden als vlucht uit de werkelijkheid, foto’s die eenzaamheid schrééuwen.
Anderen laten ons juist naar de wereld om ons heen kijken. Naar ruimte bijvoorbeeld, ruimte die is ‘gevangen’ aan de andere kant van de planeet. Of naar een eiland-als-concept, en de spirituele ervaring en het bewustzijn van een eiland. Of, heel concreet, naar de kapitalistische consumptiemaatschappij, die mensen misleidt en áfleidt van wat er werkelijk toe doet. Met een knipoog. Want dat kan ook.

Openingstijden: di-za 12.00-17.00 u
Rondleiding: za 13.00 & 15.00 u
Toegang: Gratis

Deel dit artikel