Ga direct naar inhoud

Filmkijkclub Almere

Film cursus

FILMKIJKCLUB ALMERE 2020

Waarom brengt een goede film je in vervoering? Waardoor zet een film je aan het denken? Ontdek het met de Filmkijkclub Almere. Samen met scenarioschrijver Marcel Lenssen onderzoek je de wereld achter vier moderne filmklassiekers. Door te ontleden hoe een verhaal is opgebouwd, welke stijlmiddelen worden gebruikt of hoe dialogen werken, ontdek je hoe de film jouw gevoelens stuurt en je meevoert naar bijzondere werelden. Zijn het de filmwetten die slim worden toegepast of worden alle regels juist met voeten getreden? Word een kenner!

Lenssen gaat dieper in op de opbouw en stijlmiddelen die worden gebruikt. Samen ontleed je hoe de karakters in elkaar zitten, welk dilemma er speelt en wanneer het drama echt ontbrandt. Door stil te staan bij dialogen, ritme en subtekst, ontdek je wat een film ons echt wil vertellen.

We zetten de zweterige rechtbankklassieker 12 Angry men van Sidney Lumet, waarin een jury moet oordelen over een moord, tegenover het moderne lichtvoetige jongerendrama Lady Bird van aanstormend talent Greta Gerwig. We duiken in het beklemmende Crash van Paul Haggis, waarin raciale en sociale spanningen in Amerika worden behandeld. We onderzoeken het epische meesterwerk Dogville van Lars von Trier. We onderzoeken de invloed van theater in de films. En we ontleden welke grote maatschappelijke vragen de films oproepen.

Voorafgaand aan de film krijg je via een exclusieve podcast een inleiding waarin achtergronden, leuke weetjes en details om op te letten worden behandeld. Na afloop van de film is er tijd om de film na te bespreken.

Marcel Lenssen
Marcel Lenssen (1968) schrijft voor toneel en film. Zijn scenario voor de film Doodslag werd genomineerd voor een Gouden Kalf en heeft een prestigieuze special recommendation Prix Europa gekregen. De door hem geschreven film Hope was de best bekeken Telefilm van 2016. Wij kennen hem natuurlijk van Havens eigen buurtsoap De Wasserette.

Info
Data: 2 dec, 9 dec, 20 jan, 27 jan
Tijd: 19.30 u
Strippenkaart (voor vier avonden): € 50 regulier / € 40 bibliotheekpas / € 25 CorrosiaPas
Aanmelden? Stuur een mail naar: reserveren@corrosia.nl

Losse kaarten: € 15 regulier / € 12,50 kortingspassen
Woe 2 dec: Crash
Woe 9 dec: Dogville
Woe 20 jan: 12 angry men
Woe 27 jan: Lady Bird

Filmkijkclub Almere 2020

Deel dit artikel