Ga direct naar inhoud

FilmKijkClub Almere '23

De nieuwe FilmKijkClub Almere gaat op de Italiaanse toer! Marcel Lenssen selecteerde 4 iconische Italiaanse films voor deze Filmkijkclub. Start in februari '23!

Italiaanse Cinema in de spotlight

Wie kent niet de iconische filmscene met Marcello Mastroianni en Anita Ekberg in de Trevi Fontein uit La Dolce Vita van Fellini? De Italiaanse cinema heeft een rijke historie met een lange rij grote regisseurs en acteurs. Tijdens de Filmkijkclub Almere neemt bekroond toneel-en filmschrijver Marcel Lenssen ons mee op een reis dwars door de boeiende geschiedenis van de Italiaanse film. Op vier zondagen laten we ons meevoeren door het Italiaanse temperament, proeven we de Italiaanse keuken en vergapen we ons aan de Italiaanse natuur en cultuur. Lenssen leidt de films in via een vlog en na afloop nemen we de tijd om onder het genot van een drankje samen de film uitgebreid te analyseren.

Programma:
19 februari - La Dolce Vita van Federico Fellini uit 1960
26 maart - Pasqualino Settebelleze van Lina Wertmüller uit 1975
23 april  - Gomorra van Matteo Garrone uit 2008
21 mei  - E stata la mano di Dio van Paolo Sorrentino uit 2021
Aanvang: 11.00 uur
Vier filmvertoningen met inleidend en omkaderend programma: € 65 / € 32,50 corrosiapas – losse kaarten: € 17 / € 8,50 CorrosiaPas
Aanmelden: kaartverkoop@corrosia.nl of koop je abonnement direct online.

Normaal via deze link.

Met CorrosiaPas via deze link.

Iconische film

We trappen af met de iconische film La Dolce Vita van Federico Fellini uit 1960. Op zoek naar sappige roddels en schandalen stort een journalist zich elke nacht in de drukte van Via Veneto in Rome, waar de nachtclubs vol zitten met playboys, filmsterren en hoeren. Fellini, de grootmeester van de Europese film, voert ons mee in een surrealistische mix van nostalgie, fantasie, dromen en circus.

Zwarte komedie

pascuale

Daarna vervolgen we onze reis met de indrukwekkende zwarte komedie Pasqualino Settebellezze van Lina Wertmüller uit 1975. Zij is de eerste vrouwelijke regisseur met een Oscarnominatie voor beste regie. Als de ijdele Pasqualino Frafuso in de gevangenis terecht komt, geeft hij zich op als oorlogsvrijwilliger. Het duurt niet lang of hij komt in een concentratiekamp terecht. Een film die naar de keel grijpt.

Gomorra

gomorra

Vervolgens rollen we de éénentwintigste eeuw in met het rauwe, veel bekroonde Gomorra uit 2008 van Matteo Garrone. Een maffiafilm die de Godfather laat verbleken en alle glamour rond criminaliteit aan flarden schiet. Tegen de achtergrond van de meedogenloze oorlogen tussen clans volgen we de lotgevallen van de plaatselijke bevolking in Napels die gedoemd is te eten of gegeten te worden.

Passie en drama

la estrada

Tenslotte sluiten we af met de losjes op zijn eigen leven gebaseerde film E stata la mano di Dio van veelgeprezen Paolo Sorrentino uit 2021. Een schitterende ode aan het Italiaanse leven vol passie en drama. Een film waar alles in samenkomt. Het leven van de onhandige tiener Fabietto Schisa wordt volledig op zijn kop gezet, eerst door de komst van voetballegende Diego Maradona en vervolgens door een schokkend ongeval. Sorrentino levert een waardig slotakkoord van deze mooie reis door zestig jaar Italiaanse filmgeschiedenis.

Moderator Marcel Lenssen

Marcel Lenssen schrijft voor toneel en film. Zijn scenario voor de film Doodslag werd genomineerd voor een Gouden Kalf en heeft een prestigieuze special recommendation Prix Europa gekregen. De door hem geschreven film Hope was de best bekeken Telefilm van 2016. Almeerders kennen hem natuurlijk van Havens eigen buurtsoap De Wasserette. Binnenkort verschijnt zijn eerste roman, Romcom, waarvoor inmiddels al plannen voor verfilming in de maak zijn.

Deel dit artikel