Ga direct naar inhoud

EXPO

13 JAN t/m 13 APR

Flower Beings
Teun Castelein

Bloemen maken gelukkig, zoveel is zeker. Maar kunnen bloemen ook duister of verwarrend zijn?
Kan een boeket ook een minder vrolijk verhaal vertellen? Kan een bloemenzee even liefdevol als ongemakkelijk zijn?

Selfies, ja graag!
Kunstenaar Teun Castelein gaat proberen om angsten en uitdagingen van bewoners van Almere Haven te verbeelden met bloemen. Om te weten wat er speelt en om uit te zoeken of deze angsten met bloemen kunnen worden ontzenuwd, bouwt hij drie fotomuren / bloemsculpturen waar bezoekers hun hoofd door kunnen steken om een selfie te maken met de ‘verbloemde angsten’. Op een scherm of beamer-projectie verschijnen de resultaten van de selfies die geüpload (en verspreid!) kunnen worden onder een hashtag. Onder het motto: gedeelde angst is halve angst!

Opgegroeid tussen de bloemen
Als kind groeide Castelein op tussen de bloemenkassen in Roelofarendsveen. Hij liep als kind van deur tot deur om bloemen te venten. Deze bloemenzeeën in de kassen, de jaarlijkse bloemencorso’s op straat en het zelf verkopen van bloemen hebben hem meer gevormd dan gedacht. Nu wil hij als kunstenaar in deze bloemencultuur verdiepen.

Eenmansconglomeraat
Teun Castelein (1980) denkt graag groot. Hij omschrijft zichzelf als ‘eenmansconglomeraat met de ambitie de wereld te veroveren’. Daarmee is zijn fijne gevoel voor absurde humor meteen verraden. Aandacht van nationale en internationale media-aandacht heeft hij in elk geval al. Maar Castelein is ook bloedserieus. Hij ontregelt onze waarneming, bevraagt de werkelijkheid en confronteert ons met tegenstrijdigheden in het leven. Bijvoorbeeld dat we enerzijds alles uitdrukken in economische waarde en anderzijds naarstig zoeken naar authenticiteit en verdieping, bijvoorbeeld door Allah® als merknaam te deponeren. Hij recyclede kauwgum, ontwikkelde wietkaas (twee grote Hollandse attracties in één), verkocht afgebroken Noordpoolijs op het Museumplein en brouwde Halbe-bier in reactie op de bezuinigingen in 2012.

Rederij Lamepedusa
Onze relatie met nieuwkomers werd op de korrel genomen in het met een Peace Pigeon bekroonde project ‘Rederij Lampedusa’: rondvaarten op voormalige vluchtelingenboten door de hoofdstad, met een bemanning van onder andere Eritreeër, Ethiopiërs en Syriërs die eerder op het Italiaanse eiland Lampedusa aanmeerden.


Naast zijn creatieve werk geeft Castelein les in het vak Branding aan de Willem de Kooning Academie en sinds 2017 ook Social Dreaming aan de University of the Underground.

teun castelein

Deel dit artikel