Ga direct naar inhoud

Dans en literatuur rondom Alzheimer

Alzheimer is een ziekte die velen treft en moeilijk te vatten is. Theatermakers, schrijvers en choreografen buigen zich vanuit persoonlijke ervaringen over het thema en bieden een inkijk in de ondoorgrondelijke gevolgen van geheugenverlies.

LIT!

Op 22 september zijn gerenommeerd journalist Clairy Polak en schrijver Toine Heijmans te gast bij LIT!, een literaire zondagmiddag van Corrosia en diversiteitsplatform Avanti.

In Met mijn vader is niks mis schrijft Toine Heijmans onnavolgbaar en uiterst liefdevol over zijn vader en diens nieuwe vriend, dr. Alzheimer. Heijmans’ veelgeprezen columns in de Volkskrant vormen samen een reis door het vergetelrijk. De gerenommeerde journalist en presentator Clairy Polak wijdt haar debuutroman aan een liefde – haar liefde – die geteisterd wordt door Alzheimer. Voorbij, voorbij is een bijzonder, compassievol boek over afscheid nemen.

The memory loss collection

In Blueprint on Memory op 28 september tonen performers mentale en fysieke elementen van geheugenverlies met behulp van muziek, live projectie en beweging. Desoriëntatie en verwarring, herhaling in gedrag en patronen, ongecoördineerde bewegingen en verlies van herkenning vullen de ruimte.
Zooming in on loss op 19 oktober is het intieme vervolg op deze voorstelling. De focus ligt nu op emoties die met geheugenverlies gepaard gaan.
'De symboliek is even kraakhelder als beklemmend, maar zonder één seconde larmoyant te worden. Zeker degenen die de impact van dementie en Alzheimer van dichtbij hebben meegemaakt, zullen veel herkennen. Imposant en aangrijpend bewegingstheater.' (NRC Handelsblad ★★★★★)
Beide voorstellingen maken deel uit van de trilogie The memory loss collection van de Vlaamse choreograaf Ann Van den Broek.

Nicole Beutler

Nicole Beutler Alzheimer

Op 19 november presenteert Corrosia the exact position of things. In deze klassieker van Nicole Beutler volgen we een gedesoriënteerde vrouw die overleeft door zich vast te klampen aan bekende rituelen. Een bijzondere dansvoorstelling uit het oeuvre van beeldend choreografe Nicole Beutler, die zich liet inspireren door de ervaringen van mensen met Alzheimer. Ze schetst een donker maar ook bevrijdend universum waarin het herkenbare vreemd wordt, en het vreemde vertrouwd lijkt. Kan het verliezen van alle kennis ook een bevrijding zijn?