Ga direct naar inhoud

Expo

Koop kaarten
  • zaterdag 7 november 20.30 uur - 22.00 uur

Dood Paard - De meiden

Ze leken de perfecte dienstmeisjes, de zusjes Papin. Maar onder hun gesteven kanten kraagjes dreunden twee duistere harten. Welke gevoelens huizen in de hoofden en harten van ‘de meiden’ van vandaag, de schoonmakers, pakjesbezorgers, prostituees?

‘Des Brébis Enragés’ (‘Woedende Schapen’) was de kop boven het artikel in het Franse weekblad Détective op 9 februari 1933. Op de cover staan de twee zusjes Christine en Léa Papin, allebei gekleed in een dienstjurkje met een kanten kraag.
‘Twee engeltjes? Nee! Twee monsters die in Le Mans hun madame en haar dochter de ogen uitrukten. Met lege oogkassen, ingeslagen schedels stierven de slachtoffers na een verschrikkelijk lijden.’ Dief, toneelschrijver, zwerver, bedelaar, smokkelaar, pornograaf, dichter, romancier, prostitué Jean Genet las over dit drama toen hij in de gevangenis zat en baseerde er zijn fameuze toneeltekst uit 1947 op.

Actueel klassendrama
Twee meiden, zusjes, zijn in dienst bij Madame. Als Madame niet thuis is spelen ze een rollenspel waarbij de ene meid Madame speelt en de andere meid haar eigen zus. Het is een spel om eindelijk wraak te nemen, maar ook om beurtelings een keer Madame te kunnen zijn én de ultieme, perfecte meid te spelen. Dramaturg Joachim Robbrecht verplaatst Genets tekst naar deze tijd, waarin illegale schoonmakers, sekswerkers, fruitplukkers, pakjesbezorgers en afwassers leven in een schaduwwereld die in onze maatschappij even onmisbaar als onzichtbaar is.

Rollenspel met kostuums
Modeontwerper/kunstenaar Bas Kosters maakt de kostuums die een belangrijke rol spelen in deze voorstelling van Dood Paard. De meiden hebben een bijna fetisjistische relatie tot de kleren van Madame. Haar garderobe speelt een hele belangrijke rol. Ze kruipen om beurten uit de krochten van hun meidenbestaan en transformeren tot Madame. Marloes IJpelaar en Manja Topper en Madame door de Braziliaanse performer Rodrigo Batista.

na afloop: Ontmoet de makers!
In verband met de aangepaste capaciteit graag vooraf aanmelden voor het nagesprek via reserveren@corrosia.nl

Info
Aanvang: 20.30 u
Prijs online: € 16 / € 14
Prijs aan de kassa: € 17 / € 15
Studenten/scholieren: € 8
CorrosiaPas: gratis