Ga direct naar inhoud

Agenda

LeineRoebana - SILENZIO

  • donderdag 1 mei 2025 20.00 uur - 21.30 uur

SILENZIO maakt de wankelbaarheid van de stilte invoelbaar. “Fascinerend” De Volkskrant- ★★★★☆. Dansvoorstelling met speciale inleiding!

Wanneer we niet weten wat ons wacht, is stilte oorverdovend. Dreigend of sereen. Het maakt ons kwetsbaar. Hoe die stilte wordt omgezet in muziek – in daverende clusters, in uit niets opduikende harmonieën of verstilde melodieën – is hoorbaar in de muziek voor cello en accordeon. Hoe stilte zich vertaalt in beweging – doorgaand, eruptief, direct emotioneel of visueel complex – tonen de dansers van LeineRoebana. Het lichaam van de danser wordt één met de adem van de accordeon en de ziel van de cello.
In SILENZIO klinken iconische composities voor cello en accordeon van Sofia Gubaidulina, Josquin des Prez, George Crumb en Arvo Pärt en electronische soundscapes van Dyane Donck. 

Quotes uit de pers over SILENZIO en LeineRoebana 
“(…) er zitten beelden bij die stilmakend mooi zijn. Soms ben je stil omdat je niks wil zeggen, soms omdat je het niet weet. Soms raast alles in je hart en hoofd, en heb je de armen van een ander nodig om rust te kunnen vinden. Met dat gegeven wordt verschillende keren gespeeld.’’ Theaterkrant-Wendy Lubberding

“De tijd schrijdt onmerkbaar voort in Silenzio van LeineRoebana, waarin de vertroosting of bedreiging van de stilte wordt omgezet in een waaier van muziek en driftige dansimpulsen.” ★★★★☆ - NRC – Francine van der Wiel

“Alle speelse bewegingserupties van de zeven andere dansers op het ruime podium, al het gegrom, gekras, gerochel en gezucht op snaren, knoppen, kleppen en toetsen, lijkt bijna drukte om niets, afgezet tegen het verstrijken van de tijd, de trage voetstap als metafoor voor een glimpje eeuwigheid. Juist dat contrast maakt Silenzio zo fascinerend.” De Volkskrant- ★★★★☆- Annette Embrechts

LeineRoebana, het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. Met nieuwsgierigheid zoekt LeineRoebana de dialoog op met andere culturen, subculturen, diverse maatschappelijke sectoren en verschillende kunstdisciplines. Met de overtuiging dat openheid en kwetsbaarheid de motor zijn voor vernieuwing. Muziek heeft een gelijkwaardige plaats in de gelaagde producties en bewegen zowel dansers als musici. 
LeineRoebana werkte o.a. met componisten Tan Dun, Iwan Gunawan en Kate Moore en musici violiste Liza Ferschtman, gitarist Wiek Hijmans, luitist David Mackor en zangeres Elisabeth Hetherington. Naast producties voor het theater maakt LeineRoebana voorstellingen op speciale locaties zoals LOST INTIMACY in een voormalig industrieel gebouw of klooster en voor festivals zoals Wonderfeel, Terug naar Het Begin en Oerol. 

SPECIALE INLEIDING: PUBLIEKSONTHAAL
Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen voor een bijzondere inleiding op het toneel: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open voor het bij het publiek inmiddels zeer geliefde Publieksonthaal! Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces en inspiratiebronnen worden gedeeld en er is de mogelijkheid om vragen te stellen, terwijl de dansers en muzikanten zich opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. Aansluitend op het publieksonthaal begint de voorstelling.
Recensent Fritz de Jong schreef over het publieksonthaal in Theaterkrant: “Inleidingen bij dansvoorstellingen voegen lang niet altijd iets toe aan de kijkervaring. Maar de introducties van LeineRoebana zijn eigenlijk altijd de moeite waard. Al was het maar omdat de lossepolsgesprekjes die choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana voeren met hun dansers en musici op toneel samengaan met rek- en strekoefeningen, het opwarmen van stemmen en het nonchalant doornemen van bewegingsfrasen. Op een hele natuurlijke manier word je de sfeer van de voorstelling ingetrokken.”

Deel dit artikel