Ga direct naar inhoud

Agenda

Just van Bommel & Emma van den Elshout / Frascati Producties - Het Spektakeltje

  • woensdag 19 maart 2025 20.00 uur - 21.30 uur

Hoe maken we sense van de bizarre stelsels waar we continu onderdeel van zijn?

Het Spektakeltje is een tekstuele en beeldende voorstelling over de kleine dingen, de iets grotere dingen en de allergrootste dingen. Over hoe alles in ons universum met en rond elkaar beweegt, in elkaar steekt en hoe daar sense van te maken.

Nu, ergens op straat in Amsterdam, nu, ergens op een dak in een veld in Tocantins, nu, ergens op een vrachtschip op de Noordzee (of nú misschien al tussen Denemarken en Zweden), nu, in het International Space Station, ergens boven Mozambique,vraagt iemand zich af wat het er allemaal toe doet.

Hoe bewust zijn we ons van de bizarre stelsels waar we constant deel van zijn, een bijdrage aan leveren en tegelijkertijd maar heel weinig over te zeggen hebben? Is er nu, precies nu, iemand anders aan de andere kant van de wereld, die hoopt dat die niet de enige is die door deze gedachte wordt verlamd?

In de pers
"In Het spektakeltje is het net alsof je door een sterrenstelsel raast. [...] De voorstelling laat je je nederig voelen en tegelijkertijd verbonden met alles wat je niet kunt bevatten." ★★★★ de Volkskrant

"In grote en kleine momenten wordt het bestaan van de mens mooi in kaart gebracht." Theaterkrant

Over de makers

Emma van den Elshout (zij/haar) (1998) en Just van Bommel (hij/zij/hen) (1999) studeerden af aan de Toneelacademie Maastricht, richting regie en performance (2022). Samen maken ze graag werk over dingen die soms zo klein of vanzelfsprekend lijken, en dan toch vreemder, enger of mooier blijken. Eerder maakten ze samen Het Showtje, dat werd geselecteerd voor Het Debuut 2022 bij VIA RUDOLPHI.

Just van Bommel probeert in diens (altijd persoonlijke en sterk vormelijke) werk met lichtheid en humor ruimte te geven aan de dingen die niet fijn zijn aan het bestaan. Eerder maakte hen bij Frascati Producties de voorstelling A divine aversion to DYING met Diane Mahín in het kader van Beginnings 2022. Ook maakte Just voor Boslab Theaterfestival de voorstellingen DREAM BABY SCREAM (2023) en THE MIDNIGHT SPECIAL (2022), samen met Lieke van der Vegt en Laila Claessen. Sinds 2023 is hen als maker verbonden aan Frascati Producties.

Emma van den Elshout werkte als regieassistent voor o.a. Mart van Berckel en Liliane Brakema. Samen met Noah Janssen maakte ze in 2022 een voorstelling voor de Winterkaravaan en zal ze aankomend seizoen een nieuwe voorstelling maken bij Feikeshuis: Staging Rooms: The Bedroom. Ook is Emma medeoprichter en artistiek coördinator van ENTER FESTIVAL, met de eerste editie in 2023 bij Frascati en de Brakke grond.

Credits concept, regie en tekst Just van Bommel en Emma van den Elshout spel Just van Bommel scenografie en lichtontwerp Loes Schakenbos kostuum Ülkühan Akgül muziek Jonathan Bonny artistieke begeleiding BOG. dramaturgie Berthe Spoelstra make up Patricija Kostelic campagnbeeld Bas de Brouwer (fotografie) en Jan Fuite (visagie en haar) met dank aan Likeminds, Nine van Weert, Branko Popovic, Klaar Straatman, Batuhan Demir, Jip Robben, Kenji, Josh, webcam24, NASA en de Maas

Deel dit artikel