Ga direct naar inhoud

Agenda

Compagnie Red Yellow & Blue - Who's afraid of Oscar Wilde

  • woensdag 15 januari 2025 20.00 uur - 21.30 uur

Een keukentafelkomedie over een (on)doordachte kinderwens.

Je hoeft geen doorgewinterde theaterliefhebber te zijn, of je hebt wel eens gehoord van Who’s afraid of Virginia Woolf. Een befaamd relatiedrama waarin echtpaar Martha en George geraffineerd en onderkoeld een verbale oorlog voeren, voor de ogen van hun gasten Honey en Nick. Waar het eerst nog lijkt op een gênante ruzie in een zuur geworden huwelijk, blijkt het gekijf onder de oppervlakte over iets heel specifieks te gaan: hun kinderloosheid. Compagnie Red Yellow & Blue pakt dit bekroonde meesterwerk van Edward Albee bij de kladden en maakt er een zwarte keukentafelkomedie van over vier queer dertigers en de relatieperikelen van nu.

“Geweldig eigentijdse queer-variant op een beroemd relatiedrama.” Theaterkrant (Keuze van de criticus)

Het verhaal
Het is weer vrijdagavond en broer en zus Bram en Vera zetten de hapjes en drankjes op tafel voor de wekelijkse borrel met hun partners Manu en Sinem. Een vast ritueel om de week af te sluiten en het weekend in te luiden. De wilde parties uit hun twintiger jaren inmiddels dankbaar hebben verruild voor rust, reinheid en regelmaat. Normaal is de borrel hét moment om even met z’n viertjes te relaxen, maar deze week hangt er spanning in de lucht.

Waar het besluit van Vera en Sinem om ‘aan kinderen te beginnen’ begon als een prelude op een roze wolk, is het onderwerp inmiddels een touchy subject. Want wie had nou kunnen bedenken dat zij beiden het kind wilden dragen om zo ‘een stukje van zichzelf terug te zien’? Daarom hebben Bram en Vera voor vanavond een pitch voorbereid. Een oplossing voor de onvervulde en inmiddels uitgestelde en doodgezwegen kinderwens van Vera en Sinem. Een out of the box idee, waarvan ze geen idee hebben hoe het bij hun partners gaat vallen.

“‘Who’s afraid of Oscar Wilde’ is een uitermate geestig en sterk ontroerend relatiedrama, dat door iedereen moet worden gezien.” NRC ★★★★

Who’s afraid of Oscar Wilde is een keukentafelkomedie die een respectvolle knipoog geeft naar het originele relatiedrama van Albee. Wie zijn de Martha’s en George’s van deze tijd? Wat zijn de hobbels die zij moeten nemen om over hun eigen ego’s heen te kunnen stappen en bureaucratische barrières die ze moeten doorbreken om een kinderwens in vervulling te laten gaan?

Daan van Bendegem schreef het op in rake dialogen en schetst een portret van een generatie waarin vier Queer Millennials worstelen met treurig makende uitdagingen, maar vooral ook lachwekkend herkenbaar zijn.

"De voorstelling geeft een scherpe inkijk in queerliefde anno 2023. Weinig voorstellingen verdiepen zich zo sterk in deze thematiek als Compagnie Red, Yellow & Blue het voor elkaar bokst met Who’s afraid of Oscar Wilde. Meer van dit alsjeblieft." Het Parool

Zowel NRC als Het Parool verkozen de voorstelling tot de 10 beste producties van 2023. Een komedie van grote klasse, die bovendien een urgent thema aansnijdt.

Credits Concept, tekst en regie: Daan van Bendegem Spel: Daan van Bendegem, Sharlee Jo Daantje, Eline van Gils en Tobe Vandekerckhove Eindregie: Ellen Goemans Kostuums en scenografie advies: Dymph Boss Lichtontwerp en techniek: Cesko van der Zwaag Techniek: Roel Leenders Intimiteitscoördinator: Cynthia Abma Productie: Anna Huizing PR: Dagmar Bokma Zakelijke leiding: n’ More / Ellen van Bunnik Campagnefoto: Jenneke Boeijink Scènefoto's: Bas de Brouwer

Deel dit artikel