Ga direct naar inhoud

Agenda

Koen Verheijden / Toneelschuur Producties - Jongensuren

  • woensdag 4 december 20.00 uur - 21.30 uur

Hoognodige ode aan schrijver Andreas Burnier — queer icoon, haar tijd ver voorbij

‘Veel meisjes kon het niets schelen dat ze gekke kleren moesten dragen die je het spelen beletten. Dat ze later hun hele leven het domste en saaiste werk zouden moeten doen in een huis, als ze wilden trouwen. Mij wel. Wat had God tegen mij dat hij mij niet ​“toevallig” aan de goede kant had laten terecht­komen, zoals die veertig moffen­jon­gens in de garage?’

Welkom in de wereld van de Nederlandse sixties-schrijver Andreas Burnier, die ondanks haar voor­uit­stre­vende, nog altijd hyper­ac­tuele werk over identiteit en seksu­a­li­teit in de verge­tel­heid is geraakt. Burnier schreef over die onderwerpen op een manier die nu bekend klinkt, maar destijds nog zeer contro­ver­sieel werd gevonden – en grote impact had. Jongensuren, de thea­ter­be­wer­king van Burniers werk, ademt de tijdgeest, de dubbele moraal van de naoorlogse periode, en de vrij­heids­drang van een jonge Joodse vrouw in een wereld waarin ​‘afwijkingen’ worden afgekeurd.

In Jongensuren, een nieuwe thea­ter­tekst van Koen Verheijden op basis van Burniers romans, zien we vier acteurs, vier vrouwen op de vloer, die afwisselend Andreas Burnier en de personages om haar heen spelen. Het is een onder­zoe­kende, haast docu­men­taire voor­stel­ling, gemaakt door iemand die diep in het leven en werk is gedoken van een van Nederlands grootste schrijvers. Jongensuren is een theatrale ode aan Andreas Burnier, ook in vorm en stijl; associatief, vanuit verschil­lende perspec­tieven en met veel (soms wrange) humor.

KOEN VERHEIJDEN OVER JONGENSUREN

“Ik vind het bizar dat Andreas Burnier, die zo’n grote invloed heeft gehad op de Nederlandse literatuur, vandaag de dag nog zo weinig bekend is. Met deze voor­stel­ling wil ik haar werk weer de aandacht geven die het verdient. En theater is bij uitstek het middel om historische queer personages een podium te geven.”

Regie + tekst Koen Verheijden Geïnspireerd door het werk van Andreas Burnier Spel Kirsten Mulder, Anne-Chris Schulting, Lulu Streefkerk, Hanna van Vliet Dramaturg Madelon Kooijman Kostuum ontwerp Hanne Pierrot Scenografie Juul Dekker Geluidsontwerp Jelle Hoekstra Licht ontwerp Niels Runderkamp 

Deel dit artikel