Dood Paard – Women in Troy, as told by our mothers
- donderdag 19 september 20.00 uur - 21.15 uur
Women in Troy, as told by our mothers vertelt het mythische verhaal over de belegerde stad Troje vanuit het perspectief van de vrouwen en in het bijzonder vanuit die van de moeders.
LNP: in de voorstelling wordt Engels gesproken en naar het Nederlands vertaald.
Verweven van Heden en Verleden
In Women in Troy, as told by our mothers verweeft Tiago Rodrigues heden en verleden, waarbij het persoonlijke en het mythische samenkomen. Helden worden monsters, slachtoffers worden daders, en uiteindelijk eist het koor de hoofdrol op. Deze voorstelling bekijkt de geschiedschrijving door een feministische lens.
Inspiratie en vertolking
De Portugese theatermaker en schrijver Tiago Rodrigues put voor deze voorstelling inspiratie uit verschillende versies van de mythe, recente wereldgebeurtenissen, en persoonlijke verhalen van hemzelf en de theatermakers: Alesya Andrushevska, Manja Topper, Kuno Bakker, en Tomer Pawlicki. Samen brengen zij de ambities, visies, angsten, verlangens, frustraties en woedes van Helena, Hecuba, Cassandra en Andromache tot leven.
Dood Paard: collectief en politiek theater
Dood Paard staat bekend om zijn expliciet en impliciet politieke theater. Hun voorstellingen komen voort uit een collectief werkproces, waarbij vormgeving, vertaling, regie en dramaturgie gezamenlijk tot stand komen. Als collectief streven zij naar theater dat prikkelt, uitdaagt en aanzet tot nadenken.
Een nieuw perspectief op de Trojaanse Oorlog
De Trojaanse Oorlog uit de Griekse mythologie is de beroemdste oorlog uit de literatuurgeschiedenis, dus is dat verhaal niet al duizend keer verteld? Ja en nee. Een oorlog wordt vaak verteld vanuit het oogpunt van de winnaar. De Trojaanse Oorlog maakt daarop geen uitzondering: de oorlog, die tien jaar duurde, omvatte epische gevechten, heldendaden, en uiteindelijk de val van Troje door de list met het houten paard.
In Women in Troy, as told by our mothers verlegt Dood Paard het perspectief. Tiago Rodrigues schreef een krachtige tekst waarin de patriarchale manier van verhalen vertellen ter discussie wordt gesteld en de focus wordt gelegd op de vrouwelijke personages zoals Helena en Andromache. Acteurs Alesya Andrushevska, Tomer Pawlicki, Manja Topper en Kuno Bakker delen persoonlijke herinneringen en literaire analyses, waarbij de oorlog tastbaar en menselijk wordt gemaakt. De voorstelling benadrukt de invloed van vrouwelijke perspectieven en de liefde tussen moeder en kind. Met een lichte toets worden grote thema's zoals oorlog en patriarchale onderdrukking behandeld, waardoor inhoud en vorm naadloos samenvallen.
Met Women in Troy, as told by our mothers brengt Dood Paard een krachtige voorstelling die historische verhalen vanuit een vernieuwend perspectief belicht en actuele thema's aan de orde stelt. Bereid je voor op een avond vol intense emoties en diepgaande reflecties.
Credits: Tiago Rodrigues, Alesya Andrushevska, Manja Topper, Kuno Bakker, Tomer Pawlicki, Michael Yallop, Ramses van den Hurk foto's: Sanne Peper