Ga direct naar inhoud

Agenda

Goede Rede concerten x Corrosia: Bolero (12+)

  • vrijdag 5 juli 20.00 uur - 22.00 uur

Parijs in de roaring twenties. We volgen Maurice Ravel, die op dat moment als de belangrijkste (nog levende) componist van het land wordt gezien. Hij werkt aan een compositie voor Ida Rubinstein, een extravagante Russische choreografe.

Iets zinderends moet het worden, erotisch en gewaagd. Maar terwijl de stad bruist, blijft het bij Ravel stil. Hij verliest zich in zelfkritiek, en in herinneringen aan eerdere mislukkingen. Overal om zich heen hoort hij inspiratie, maar hij krijgt niets op papier. Hoe dichter de deadline nadert, hoe groter zijn writer’s block wordt. Tot daar ineens een ritme is, en een opzwepende, sensuele melodie die de basis vormen voor wat zijn wereldberoemde meesterwerk is geworden: de Boléro.

FILMINFO

Regie: Anne Fontaine
Cast: Jeanne Balibar, Raphaël Personnaz, Doria Tillier, Emmanuelle Devos, Vincent Perez
Land: Frankrijk
Jaar: 2023
Duur: 120 minuten
Ondertiteling: Nederlands
Genre: Drama
IMDB Cijfer: 7,0

SPECIAL: Pianoduo Marte Gerritsma & Tamara Laverman om 19:30
Te bezoeken met geldig filmkaartje

Als voorprogramma van de film ‘Bolero’ over Maurice Ravel hoort u Ma Mere l’Oye (Moeder de Gans), vijf korte muziekstukken voor piano quatre-mains. Maurice Ravel componeerde de serie voor de kinderen Jean en Mimie van zijn vrienden Ida en Cipa Godebski. Ma Mere l’Oye gaat over de sprookjes Doornroosje, Klein Duimpje, Keizerin van de Pagode, Belle en het Beest en De toverachtige Tuin.

De pianisten Marte Gerritsma en Tamara Laverman kennen elkaar van het conservatorium in Zwolle. Zij hebben allebei een vast pianoduo met een andere pianist. De reden dat ze vandaag met elkaar optreden is dat hun beide vaste pianopartners rond deze datum een kind krijgen... een goede aanleiding voor Tamara en Marte om voor vandaag samen een nieuwe combinatie te vormen!

Marte Gerritsma speelt in diverse kamermuziekensembles en geeft daarmee concerten door het hele land. Zo vormt ze pianoduo Marten & Marte samen met pianist Ruben Tekelenburg en is ze de pianiste van Trio Panache, met Sabine van Lier (viool) en Elisabeth Schijns (cello). Met Elisabeth treedt ze ook regelmatig op voor Muziel, een concept waarbij een klassiek concert wordt gecombineerd met mindfulness. Daarnaast is Marte actief als pianodocente.

Tamara Laverman is naast pianiste en docente ook actief in film en digitale muziek. Haar pianoduo heet Rabbit& Haas, is klassiek én uitdagend. Vol enthousiasme speelt het duo experimentele muziek en legt het onder een ander vergrootglas. Met hun interesse voor oude en nieuwe klanken wordt er altijd gezocht naar spannender wisselwerkingen. Door het aangaan van creatieve verbanden tussen eigentijdse en klassieke muziek, inspireert het duo de luisteraar om op zoek te gaan buiten de gebaande paden.

Dit voorprogramma is een samenwerking tussen Corrosia en Goede Rede concerten.

Deel dit artikel