Ga direct naar inhoud

Agenda

DIEHELEDING – WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR

  • woensdag 20 maart 20.00 uur - 21.15 uur

We are (not) Tupac Shakur is een voorstelling waarin muziektheatercollectief DIEHELEDING zich afvraagt aan welke helden uit de geschiedenis je jezelf kunt optrekken.

Helden met een akelig randje
Van veel kunstenaars, niet alleen Tupac, weten we dat ze ook minder aangename kantjes hadden: seksistisch, machtsbelust of regelrecht misdadig. Moeten we hen daarom afschrijven, of mag je ze nog bewonderen?
Nog altijd geldt hij als een van de meest invloedrijke hiphopartiesten aller tijden, en ook door zijn gewelddadige, vroege dood op 25-jarige leeftijd is hij uitgegroeid tot een legende. Maar Tupac Shakur was dan ook een rapper die sociale vraagstukken enorm indringend én onweerstaanbaar muzikaal onder de aandacht van een miljoenenpubliek bracht.

Spreekbuis van miljoenen
Hij was spreekbuis van miljoenen jonge zwarte mannen en bezong de problemen die zij tegenkwamen in de Amerikaanse maatschappij, met zijn armoede, racisme, bende- en politiegeweld. Ook nu nog wordt hij daarom door jongeren (en oudere jongeren) gezien als rolmodel.

Spetterende show vol vragen
Maar zijn criminele kanten dan – hij werd meermalen veroordeeld – de beschuldiging van zedenmisdrijven? Weegt het gevoel van empowerment dat hij jongeren gaf op tegen zijn seksisme? Hiphopcollectief DIEHELEDING vraagt zich in deze voorstelling af of je nog wel fan kunt zijn van zo iemand. En: mag je je überhaupt wel met hem identificeren als je niet zelf van kleur bent? Zo worden in de spetterende show We are (not) Tupac Shakur niet alleen Tupac maar ook andere legendarische, maar omstreden figuren bevraagd, zoals Bob Marley, Hokusai en – geloof het of niet – Napoleon.

In WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR doet theatercollectief DIEHELEDING een poging het mysterie Tupac in een persoon te vatten. Een poging gedoemd te mislukken, want ongemakkelijke vragen en nog ongemakkelijkere antwoorden leggen het maakproces plat. Kunnen ze, als Nederlands hiphopcollectief, zich dit Afro-Amerikaans muziekgenre en het levensverhaal van hun held eigenlijk wel toe-eigenen? En hoe zit het met de rolverdeling? Wie moet of mag Tupac spelen? Of zijn moeder Black Panther Afeni? Platenbaas Suge Knight? Wat mag wel en wat mag niet? En wie bepaalt dat?

CAST en CREATIVE CREW
WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR wordt gemaakt en gespeeld door DIEHELEDING’s vaste kern Merel Pauw en Steven Ivo, aangevuld met acteurs Femi van Elshuis en Ousmane Bangura. Jip Vuik van DIEHELEDING regisseert de voorstelling. WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR is een coproductie van DIEHELEDING en Urban Myth. Jörgen Tjon A Fong, is vanuit Urban Myth artistiek adviseur. De dramaturgie is in handen van Sara Bergen van Urban Myth.

DIEHELEDING
DIEHELEDING is een muziektheatercollectief dat gelooft in de kracht van verschillen. Het collectief bestaat ieder project uit mensen die nooit hetzelfde voelen of denken en vanuit dat uitgangspunt maken zij theater. De meerstemmigheid als stem, omdat zij geloven dat alleen dat een waarachtige representatie van de mens is. DIEHELEDING maakt voorstellingen met rap en schrijft daarbij originele teksten en produceert eigen muziek. De voorstellingen staan altijd met één been in de (theater)geschiedenis en een ander been in de hedendaagse (muziek)cultuur.

Urban Myth
Culturele organisatie Urban Myth geeft onvertelde verhalen een podium. Daarbij kiest Urban Myth voor nieuwe invalshoeken op onze gedeelde Nederlandse geschiedenis die aanzetten tot gezamenlijk nadenken over identiteit. Wie ben ik, wie is de ander? Wie zijn wij samen? Urban Myth speelt, als vast theatergezelschap van Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg Amsterdam), grote zaal-voorstellingen door het hele land. Naast theatervoorstellingen maakt Urban Myth ook eigenzinnige en diverse programmering, variërend van talkshows tot kunstdiscipline-overstijgende samenwerkingen met musea.

spel: Merel Pauw, Steven Ivo, Femi van Elshuis, Ousmane Bangura

Deel dit artikel