Ga direct naar inhoud

Agenda

Maatschappij Discordia
Weiblicher akt 13 speelt de ander (v.)

  • dinsdag 16 april 20.00 uur - 21.15 uur

Na twaalf delen waarin we onszelf spiegelden aan vrouwelijke personages en auteurs en waarin we de geschiedenis waar nodig probeerden te herschrijven, gaan we in deel dertien van de Weiblicher Akt driftig op zoek naar ‘de ander’ via ‘het andere verhaal’.

Vanuit de andere vrouw gezien
Een vrouwelijk perspectief op de geschiedenis was en is broodnodig. Twaalf zeer goed ontvangen delen gingen De Ander (V.) voor in de serie Der Weiblichter Akt. Nu is de ándere vrouw aan het woord.
Met versterking van collega-actrices spiegelden Annette Kouwenhoven en Miranda Prein zich in de voorgaande afleveringen aan vrouwelijke auteurs en personages, onder wie Susan Sontag en Elfriede Jelinek. Vrouwen die perspectieven kantelden en gebeurtenissen, ingesleten mechanismen en fenomenen vanuit de positie van de vrouw benaderden.

En vrouw, en anders
In De Ander (V.) verdiepen ze zich samen met Zephyr Brüggen (en Discordia-coryfee Jan Joris Lamers) in het perspectief van vrouwen die behalve vrouw ook ánders zijn van genderidentiteit, culturele achtergrond en/of sociale klasse. De teksten zijn gebaseerd op De 36 dramatische situaties van Georges Polti, Het ongeleefde leven van Adam Philips en Holding Space van Aminata Cairo. De zoektocht naar het andere verhaal is uitdagender dan voorzien, en raakt verstrengeld met andere verhalen en theorieën over verhalen. Blijft het verhaal over ‘anders-zijn’ daarin overeind?

Revolutionair toneel
Die draaikolk van vertellingen wordt heerlijk losjes gespeeld – helemaal Discordia – met voor het publiek veel ruimte om een eigen mening te vormen over De Ander. Discordia (ooit opgericht als Maatschappij Discordia) zorgde met uitdagend teksttheater voor een ware toneelrevolutie in Nederland. Meermalen afgeschreven, bleek het gezelschap toch telkens een onmisbare schakel in de vaderlandse toneelketen.

Recensies lees je hier
De Volkskrant
Het NRC
De Theaterkrant

Van en met: Annette Kouwenhoven, Miranda Prein en Zephyr Brüggen, en in een speciale rol Jan Joris Lamers.

Deel dit artikel