Ga direct naar inhoud

Agenda

Ochtendfilm: Fallen Leaves

  • vrijdag 9 februari 2024 11.00 uur - 12.21 uur

Ansa en Holappa (Alma Pöysti en Jussi Vatanen) zijn beiden op zoek naar de liefde van hun leven, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Zo weten ze elkaars naam en adres niet, gaan telefoonnummers verloren en wordt het leven van Holappa vertroebeld door alcoholisme. Toch vinden ze elkaar in deze kwetsbare tijd. Al helpt de algemene neiging van het leven, om obstakels op te werpen voor degenen die naar geluk streven de situatie bepaald niet.

Aki Kaurismäki’s 20e speelfilm in 40 jaar speelt zich af in een zeer persoonlijke versie van Helsinki, een versie die intiem bekend is bij oude bewonderaars van de hilarische imponerende, vurig humanistische tragikomedies van de Finse regisseur.

Ansa en Holappa brengen hun dag door op grauwe werkplekken, in bars vol met stomverbaasde klanten en in schaars ingerichte huizen waar een radio het toppunt van moderne technologie is. Ondanks de decennia die zijn verstreken tussen Kaurismäki’s nieuwste film en zijn Proletariat Trilogy (1986-90), waarvan de regisseur Fallen Leaves als een verlaat verlengstuk beschouwt, lijken ze zich allemaal in dezelfde trieste, vreemde wereld af te spelen.

FILMINFO

Regie: Aki Kaurismäki
Cast: Jussi Vatanen, Alma Pöysti
Land: Finland
Jaar: 2023
Duur: 81 minuten
Ondertiteling: Nederlands
Genre: Drama
IMDB cijfer: 7,6

Deel dit artikel