Ga direct naar inhoud

Agenda

Theater Utrecht
Versus

  • zaterdag 2 maart 20.00 uur - 21.15 uur

‘Iemand die zichzelf superieur, inferieur of zelfs de gelijke acht van een ander, begrijpt de werkelijkheid niet.’

De verleiding van een Grote Leider
Soms knettert het in Versus vervaarlijk tussen interviewer en geïnterviewde, en ook in de muziek. Versus is een muzikaal overdonderende reis langs onze grootste verlangens en angsten.
“Je hebt acteurs die na de toneelschool in de luwte aan hun carrière werken … En je hebt ‘Ntianu Stuger”, schreef De Volkskrant over de actrice die inderdaad sinds 2021 als een komeet opkwam. Zij speelt de interviewster die Vincent van der Valk interviewt in Versus. Hij is een charismatische mediafiguur met leiderschapspotentieel én (misschien) politieke ambities. In deze tijd lijkt het verlangen naar een sterke man overal de kop op te steken en voor zijn grote aanhang is híj de gedroomde leider.

Teaser | Versus (Theater Utrecht & Cello Octet Amsterdam from Theater Utrecht on Vimeo.


Wat schuilt achter het masker?
Wat beweegt zijn achterban en, belangrijker nog, wat beweegt hém? Aan Stuger de schone taak om zijn motieven en intenties naar boven te halen. Is zijn charme een masker? Loert het gevaar dat het geloof in een Grote Leider het slechtste in de mens naar boven haalt? Of is zo iemand juist wat de wereld nu nodig heeft? Hun gesprek, geschreven door Van der Valk en Casper Vandeputte, is een meeslepende woordenstrijd met de waarheid, de gunst van het publeik en, uiteindelijk, de macht als inzet.
Geëngageerd stadsgezelschap
Theater Utrecht staat bekend als geëngageerd stadsgezelschap dat voorstellingen maakt over de urgente thema’s van deze tijd. In Versus werkt Theater Utrecht samen met componist Anthony Fiumara en het Cello Octet Amsterdam.

Over de makers
Casper Vandeputte maakte de afgelopen jaren naam met theater waarin hij grote politieke en filosofische thema’s persoonlijk invoelbaar weet te maken. Door een samenspel van muziek, beweging, licht en decor is hij altijd op zoek naar het moment in de voorstelling waarin het publiek totaal overdonderd wordt.

Vincent van der Valk heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevend acteur, zowel op het theater als op het witte doek en televisie. Zijn werk kenmerkt zich door intens spel, fenomenale tekstbehandeling en een altijd aanwezige lichtheid.

Cello Octet Amsterdam is een avontuurlijk collectief van cellisten dat staat voor nieuwe muziek en interdisciplinaire voorstellingen, vaak met maatschappelijke thematiek. De cellisten manifesteren zich als een hecht ensemble van wereldklasse, maar ook als baanbrekende performers in voorstellingen als Cellokrijgers of als rockband in Sgt. Pepper’s Lonely Cello Band.

Anthony Fiumara is een van de meest uitgevoerde Nederlandse componisten. Hij schreef muziek voor een aantal internationale solisten en ensembles, maar ook voor theater en dans. Sinds 2018 is hij hoofddocent compositie aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. In 2019 richtte hij met Mathijs Leeuwis het elektronische ambient duo Poulson Sq. op en treedt hij regelmatig solo op.

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en maakt nadrukkelijk geëngageerd theater, gericht op existentiële thema’s. Altijd in een nieuw verhaal, en in nieuwe vormen. We putten daarbij uit alle mogelijke bronnen: van persoonlijke verhalen, literatuur en muziek tot modehuizen, popcultuur en clubs. Onze makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en zo verkennen we doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater.

Regie: Casper Vandeputte
Tekst: Casper Vandeputte en Vincent van der Valk
Naar een idee van: Anthony Fiumara
Compositie: Anthony Fiumara
Spel: Vincent van der Valk en ’Ntianu Stuger
Muzikanten: Cello Octet
Decor- en lichtontwerp: Julian Maiwald
Kostuumontwerp: Rebekka Wörmann
Co-productie: Theater Utrecht en Cello Octet

Deel dit artikel