Ga direct naar inhoud

Agenda

De Warme Winkel
Myrte Siebinga zoekt een kamer

  • zaterdag 16 maart 20.00 uur - 21.15 uur

Myrte Siebinga zoekt een kamer krijg in van het NRC ★★★★ en “De Warme Winkel giet de excessen van de nijpende woningnood in de lekker kolderieke vorm van een bizarre hospiteersessie.”

Corrosia biedt elk jaar heel graag een podium aan De Warme Winkel. Volgens de Volkskrant de eigenzinnigst denkbare theatergroep van Nederland. Dit spraakmakende theatercollectief uit Amsterdam is een belangrijk deel van ons Corrosia DNA.

Geliefde gast
Al bijna vijftien jaar is De Warme Winkel een geliefde gast in Corrosia. Sinds de oprichting van het collectief in 2002 (destijds door Mara van Vlijmen, Vincent Rietveld, Jeroen De Man en Ward Weemhoff) is het uitgegroeid tot een van de toonaangevende gezelschappen in ons land.

Veelzijdig repertoire
De Warme Winkel maakt voorstelling oven over de meest uiteenlopende thema's. Aanvankelijk leken vooral geschiedenis en literatuur de grote liefdes van het gezelschap, maar niet zelden is ook het theater zelf het onderwerp: de 'grote Ivo van Hove' werd een kopje kleiner gemaakt in Achterkant, en Pina Bausch' legendarische Café Müller werd integraal nagespeeld, ofwel: geplagieerd. Maar ook overbevolking, identiteitsissues, de maatschappelijke invloed van sociale media en populaire reality tv als Temptation Island en andere actuele thema's - in Myrte Siebenga zoekt een kamer onder andere de woningnood - worden in een verfrissende, vaak vermakelijke en brutale stijl onder handen genomen.
Deze laatste voorstelling is ook (weer) goed onthaalt in de pers: de Volkskrant geeft ★★★★ en schrijft: "Myrte Siebinga zoekt een kamer is een heerlijk tenenkrommende hospiteersatire.’" "De drie spelers blinken uit in komisch spel.’" "dromerige choreografieën waarin de schoonheid van samen koken en afwassen op een theatraal voetstuk wordt gehesen." 
Ook Dagblad van het Noorden is gul met sterren: ★★★★★ en schrijft: “Ijzersterke voorstelling” “De kamerzoektocht van Myrte is wanhopig en puilt uit van humor” en “Het komisch talent van Siebinga is fenomenaal.”

Hoe kom je als jongere nog aan woonruimte?

De woningnood is enorm, de huren zijn onbetaalbaar, en over kopen hoeven we al helemaal niet te beginnen. Myrte weet er alles van.
Myrte Siebinga zoekt een kamer is een stekelige satire over de huidige woningnood. Voor haar zit er niets anders op dan zich op een avondje hospiteren (bedelen om een piepkleine kamer) van haar beste, leukste en sociaalste kant te laten zien. Door meteen de wc schoon te maken, weet ze zich te onderscheiden. Maar dan: de juiste (nou ja: wenselijke) antwoorden geven op vragen over actuele situaties. Denk aan de oorlog in Gaza.

Wie krijgt een plek?
Maar het gaat niet alleen over woonruimte. Álle ruimte is tegenwoordig een probleem: stikstofruimte, ademruimte, bewegingsruimte, denkruimte, noem maar op. De planeet barst uit zijn voegen en voor wie is er nog plaats? Lukt het Myrte in deze situatie haar felbegeerde paar vierkante meters te bemachtigen?

spel Marius Mensink, Mirthe Labree, Myrte Siebinga co-regie Bianca van der Schoot en Vincent Rietveld concept en tekst Vincent Rietveld licht André Pronk kostuumadvies Bernadette Corstens tekstadvies Joachim Robbrecht muziek Gerry Arling en Jornt Jan Bras

stagiair dramaturgie Meike Ducrot productieleider Joppe Kos techniek Jornt Jan bras coproductie Grand Theatre Groningen campagnebeeld Lonneke van der Palen scenefoto’s Sofie Knijff

Deel dit artikel