Ga direct naar inhoud

Agenda

Club Lam
Maankoningin

  • zaterdag 27 januari 2024 20.00 uur - 21.15 uur

Een voorstelling over de gezondheidszorg, vriendschap, spiritualiteit en het hiernamaals.

In de medische wetenschap is de man al eeuwen de norm. Veel vrouwen zijn daarvan de dupe geworden, ook hooggeplaatste vrouwen als Maria Theresia van Oostenrijk, de vrouw van de Zonnekoning.

'Als koningin ben ik slechts één dag gelukkig geweest', was de laatste verzuchting van Maria Theresia van Oostenrijk voor ze stierf aan een onverzorgde tumor. Lodewijk XIV liet haar links liggen en besteedde zijn tijd liever aan een opkomende, nieuwe kunstvorm: het ballet. Zelf zocht de eenzame Maankoningin daarom haar toevlucht tot het gezelschap van waarzeggers, circusacts en operazangers.

Raakvlakken met het heden

Club Lam, het feministische gezelschap dat de maatschappelijke kijk op vrouwelijkheid bevraagt, zag in het tragische verhaal van Maria Theresia raakvlakken met heden. Het is inmiddels iets beter, maar het mannenlichaam is in de medische wetenschap nog steeds de norm. De hofarts van Maria Theresia wist nauwelijks iets van de vrouwelijke fysiek en was vooral gefocust op geen fouten maken. Dus bijna niets doen. Maria Theresia stierf een pijnlijke dood aan een verwaarloosde tumor.

Viersterrenrecensies

De vrouwen van Club Lam, die eerder viersterrenrecensies scoorden met onder andere Rubens' meisjes en Lolita, pakken opnieuw een historisch onderwerp bij de kladden om dat vanuit een vrouwelijk perspectief te belichten. Daarbij valt het schijnsel vaak op zaken die in de geschiedenis onderbelicht zijn gebleven. Die geschiedenis werd immers door mannen geschreven. Tijd dus voor een female gaze. En die is verrassend en vermakelijk, serieus en ontroerend.

Spel - Ella Kamerbeek, Annelies Deweerdt, Céline Vermeulen, Joppe Klein Pianist - Frédérique Lande Concept, tekst en regie - Marloes IJpelaar Naar het idee van - Ayla Çekin Satijn Styling - Julia Suyker Techniek -  Joris Schipper, Max Auer Technische producent - Ramses van den Hurk DOP - Pauline Skoring Edit - Marre Bonke Productie - Marieke Schiphorst Campagnebeeld - Vivian Camphuijsen, Julia Suyker, Dian Beekhuis 

Deel dit artikel