Ga direct naar inhoud

Agenda

Koop kaarten
  • donderdag 7 december 20.00 uur - 21.00 uur

ICK / CHRISTIAN GUEREMATCHI
FUNK

FUNK is de manier waarop mensen samen bewegen, hoe ze geluid maken en hoe ze zich met elkaar verbinden.  Het is de levendigheid van de zwarte cultuur, de boogaloo en de soultrain gevoed door de muziek.

Denk aan de groove van funkmuziek als een metafoor voor ons fysieke gedrag, een overgedragen cultuur van geluid, dans en zelfs de geur van bewegende lichamen. FUNK is als een kosmische ervaring die de trillingen van het verleden, het heden en de toekomst met elkaar verweeft.

In deze voorstelling wordt de muzikale filosofie van Sun Ra gebruikt om de oer-energie aan te spreken waaruit we als mensen zijn ontstaan, een energie die genezing kan brengen. Het is een energie die het zwarte lichaam bevrijdt en verbindt met een veerkrachtige identiteit, verloren culturen, gestolen wijsheid en verboden authenticiteit.

De dansvoorstelling FUNK is een fysieke reis naar herverbinding met onze diepere psyche. Choreograaf Christian Guerematchi laat hiermee zien dat het lichaam de culturele tradities die in ons bloed zitten herkent. Het lichaam reageert onbewust op geïnternaliseerde trauma’s, die van generatie op generatie worden doorgegeven. De consequentie voor lichamen van kleur blijkt dan ook uit het dragen van ‘witte maskers'; zoals weergegeven in het boek van Frantz Fanon ‘Black Skin, White Masks’.

Vier dansers, die zichzelf als ontheemd beschouwen, zijn op zoek naar een spirituele verbinding met hun roots, vermengd met elementen van sciencefiction. Ze willen een connectie vinden die diep onder hun huid gaat en verder reikt dan de aarde zelf - een verbinding met het universum. De groep van vier dansers en een soliste drukt zich uit door middel van dans en livemuziek, en dit leidt tot een krachtige ontlading. FUNK geeft ruimte aan hun authentieke grootsheid en waarheid. Onder de klanken van Chelsea Laverne opent het ritme van de funk een poort naar de kosmos.

De inspiratie voor deze voorstelling komt voort uit de emoties en inzichten die verscholen liggen in de woorden van Fanon en de poëzie van Sun Ra. Guerematchi vertaalt deze zoektocht naar zelfbewustzijn op een fysieke manier, die weerspiegeld wordt in de choreografie.

Over Christian Guerematchi (Slovenië, 1981)
Christian Guerematchi is een maker en performer met een ballet- en hedendaagse achtergrond en is een van de artiesten in residence bij ICK Artist Space.

In zijn werk bekijkt Christian Guerematchi hoe fragmenten uit de geschiedenis de zwarte cultuur verder dragen. Dat deed hij in 2022 met het stuk ‘Hissy Fit’ waarin hij de doorklinkende echo van de LA Riots in 1992 bekeek vanuit het afro pessimisme van auteur Frank B. Wilderson III. Wilderson beschrijft een eeuwenlange cyclus van geweld die de zwarte mens onder de duim houdt. Met ‘N.A.M.: 'Non Aligned Movement’ in 2020 creëerde Guerematchi een afro-futuristische wereld waarin hij als zwarte president Tito van Joegoslavië de betekenis van de zwarte Europese identiteit ontrafelde. Nu met FUNK verbindt hij de twee concepten: afro pessimisme
en afrofuturisme. Tegenover de hopeloosheid van het Afro-Pessimisme volgens Frantz Fanon in ‘Black Skin, White Masks’ zet hij de Afro-futuristische en escapistische poëzie van Sun Ra.

Choreografie en concept: Christian Guerematchi Dansers: Revé Terborg, Bryan Nurhakim, Ummi Yanuba Rentería Wouters, Dizencio Hung Tung Cheung, Aaron Faneyte Compositie & geluidsontwerp: Chelsea Laverne Scenografie: Markus Sacharias Lichtontwerp: Thomas Brand
Met dank aan: Stichting Dansgroep Amsterdam

Deel dit artikel