Ga direct naar inhoud

Agenda

Koop kaarten
  • woensdag 11 oktober 20.00 uur - 21.00 uur

NASTARAN RAZAWI KHORASANI / THEATER ROTTERDAM
This is not a dance

Hoe dans je als je niet mag dansen?

In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend? Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani presenteert de dansperformance This is not a dance over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen.

Tijdens de voorstelling geeft Nastaran het podium aan stemmen van choreografen en dansers die wonen in Iran en de diaspora. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Hoe beoefenen zij hun beroep, welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij? This is not a dance is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook.

LET OP: IN DE VOORSTELLING WORDT GEBRUIK GEMAAKT VAN EEN STROBOSCOOP

Taal
De voertaal van de voorstelling is Farsi, die vertaald wordt naar het Nederlands en het Engels.

Nastaran Razawi Khorasani is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. In 2014 won ze de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. In 2020 werd ze genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Haar voorstelling Songs for no one ontving tweemaal de BNG Bank Theaterprijs (2020 en 2021) en werd geselecteerd voor Het TheaterFestival Vlaanderen 2022 en Theater der Welt in Frankfurt-Offenbach 2023. In 2023 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Samen met Davy Pieters is ze onderdeel van het makersduo Kobe, dat performances en documentaires ontwikkelt voor de meest uiteenlopende contexten.

Adviescommissie Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023
“Veelbetekenend is de manier waarop haar lichaam in al haar werk centraal staat. In welke context dan ook, van podium tot buitenlocatie tot televisie, trekt zij de aandacht en laat het publiek of kijker niet meer los en blijft haar werk op het netvlies gebrand.”

Reacties op Songs for no one
de Volkskrant ★★★★ 'Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet.'
NRC ★★★★ 'Haar interviewtechniek is voorbeeldig: ze legt de kinderen niets in de mond, houdt de vragen alledaags en concreet en vraagt goed door.’
Juryrapport BNG Bank Theaterprijs 2021: “Razawi Khorasani etaleert in Songs for no one haar kwaliteiten als maker, performer en ook interviewer.”

concept, regie, spel Nastaran Razawi Khorasani scenografie Peter van Til muziek Joost Maaskant licht Minna Tiikkainen dramaturgie: Aukje Verhoog kostuums Rebekka Wörrman coach Suzan Boogaerdt techniek: Peter Leeuwenburgh (coördinatie), Hein van Leeuwen, Jimmy Niessen

Een productie van: Theater Rotterdam In coproductie met: Kobe, De Coproducers

Deel dit artikel