Ga direct naar inhoud

Agenda

Koop kaarten
  • zaterdag 29 april 20.00 uur - 21.15 uur

DE POEZIEBOYS / YY OF ‘EER DE NAGEDACHTENIS AAN DE SLAG BIJ THERMOPYLEA’

De wereld kan wel wat meer poëzie gebruikten. Daarom voeren de Poezieboys in Yy ... het leven op van dichter en cultheld Daniil Charms en zijn absurdistische kunstgroep Oeberioe. Absurdistisch ja, en dus verre van logisch, nuttig of voorspelbaar. Wie verwacht er nou een potje badminton bij een poëzieavond?

Maffe avonden
Charms organiseerde een eeuw geleden volkomen maffe avonden met een uur poëzie, een uur toneel en een uur film. Een wonder in de onderdrukkende stalinistische jaren van de Sovjet-Unie, en een vrijplaats voor eigenzinnige kunstenaars. Daarnaast is de dampende poëzieavond in 1966 in theater Carré hun voorbeeld. Simon Vinkenoog, Jules Deelder en de onvolprezen Johnny the Selfkicker traden toen op met vlammende dichtkunst voor een uitgelaten publiek. Halve kippetjes en joints fungeerden die avond als ruilmiddel voor méér gedichten.

Alles is mogelijk
Ook bij de Poezieboys is alles mogelijk: gedichten, redevoeringen, gelach, gehoest en gehuil. Ook toeschouwers mogen desgewenst een bijdrage leveren met poëzie, een radslag of wat dan ook. Voor elk wat wils kortom. Net als in de legendarische avond in Carré wordt ook de innerlijke mens niet vergeten. Nieuwsgierig? Dan is er maar een oplossing: komen!

De Poezieboys
Achter de naam De Poezieboys gaan Jos Nargy en Joep Hendrikx schuil. Het tweetal heeft landelijk naam gemaakt tijdens het reizende theaterfestival de Parade en tournees langs reguliere theaters. In Den Haag richtten zij de Poeziebar op, waar maandelijks de sfeer van de legendarische avond in Carré herleeft: poëzie the Rock ‘n Roll way!

Concept en Spel: Jos Nargy en Joep Hendrikx Eindregie: Elias de Bruyne Muziek: Nick Feenstra Vormgeving: Sjaan Hofstede en Pleun Verhees o.b.v. Geartsje van der Zee Lichtontwerp: Robin van den Berg Uitvoerend Technicus: Dario Giustarini Productie: Maaike Kuijken 
Yy wordt gemaakt met steun van: Gemeente Den Haag, De Coproducers en Het Lira Fonds
Met dank aan: Het Nationale Theater

Kom voorafgaand of na afloop een drankje doen in ons theatercafe, geopend vanaf een uur voor aanvang.

Deel dit artikel